Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşında evlendirmesine ilişkin davanın üçüncü duruşması bugün görülecek. Gümüşel’in avukatı Gezer’in ise AKP’den meclis üyesi olduğu ortaya çıktı.

İstismar skandalını AKP'li savunuyor!

İsmail ARI

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşında evlendirmesi cinsel maruz bırakılması skandalına ilişkin davanın üçüncü duruşması bugün Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Gümüşel'in avukatı Bulut Müslüm Gezer'in aynı zamanda Sultanbeyli Belediyesi'nin AKP'li Meclis Üyesi olduğu açığa çıktı.

İddianamede baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’e ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl 6 aya kadar, H.K.G'nin evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve ‘cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istenmişti. 30 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar verdi. 27 Şubat’ta görülen ikinci duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı sanıkların cezalandırılmasını istedi. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutuklu, anne Fatıma Gümüşel’in tutuksuz yargılandığının davasın üçüncü duruşması bugün saat 09.30’da başlayacak. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Önceki duruşmalarda da Gümüşel'in avukatlığını üstlenen Bulut Müslüm Gezer ise aynı zamanda Sultanbeyli Belediyesi'nin AKP'li meclis üyesi. Ayrıca Gezer, 2018 yılında AKP'den Van milletvekili aday adayi olmuş ancak aday gosterilmemişti.

İBB YIKTI

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, AKP’li Sancaktepe Belediyesi’nin tüm itirazlara karşın müdahale etmediği İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kaçak yapılarını yıkmak için dün harekete geçti. Günün erken saatlerinde harekete geçen İBB ekipleri, günün erken saatlerinde Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki binalarının önüne geldi. Kaçak yapılar elektrik ve su bağlantılarını kesilmesi için de İSKİ ve AYEDAŞ ekipleri vakfa geldi. Kaçak yapılar tahliye edildikten sonra yıkıldı.

Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’de bulunan binasının kaçak olduğu belirtilen bölümleri yıkıldıHiranur Vakfı’nın Sancaktepe’de bulunan binasının kaçak olduğu belirtilen bölümleri yıkıldı

YAPI ÖZELLİĞİ YOKMUŞ

Hiranur Vakfı'nın Başkan Yardımcısı ve de avukatı olan Bulut Müslüm Gezer tarafından yapılan açıklamada, yıkım işleminin hukuka aykırı olduğu iddia edildi. Yapılan açıklamada, vakfın kaçak olmadığı savunularak, özetle "İmara ve projeye aykırı denilen yapı, bölge halkının namaz kılmak, taziyesini yapmak ya da bir toplantı veya sohbet amacıyla üstü kapatılan bir alandan ibarettir. Nitekim bunun da yapı özelliği söz konusu değildir. Bu nedenle yapılan işlemler, bu yönüyle de hukuka aykırıdır. Vakfımız hakkında bu işlemi yapma yetkisi ilçe belediyesine aittir" denildi.

BİRGÜN ORTAYA ÇIKARMIŞTI

BirGün Yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'yi 6 yaşında 'evlendirmesi' ve H.K.G.'nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalı ülke gündemine oturmuştu. Skandalın ardından İBB, vakfın Sancaktepe’deki yapılarının kaçak olduğunu belirleyerek 8 Aralık 2022’de mühürledi. İBB’den yapılan açıklamada, 5 blok için ruhsat alan Hiranur Vakfı’nın, mevzuata aykırı bir şekilde bloklar arasına kaçak külliye inşa ettiği tespit edildiği ifade edildi. Kaçak yapıları mühürlenen Hiranur Vakfı ise İBB’ye karşı dava açtı. Vakıf, İBB’nin kaçak yapıları “yapı tatil tutanağı tutarak” mühürlemesinin işlemi için yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmesini talep etti. Mahkeme 15 Mart’ta Hiranur Vakfı’nın bu talebini “yürütmenin durdurulması için koşulların bir arada bulunmaması” nedeniyle reddetti. Bu kararla birlikte İBB’nin kaçak yapılar için yıkım kararı almasının önünde bir engel kalmadı.