BirGün’ün ortaya çıkardığı çocuk istismarı skandalının ardından 'Mahmut Efendi' olarak bilinen Mahmut Ustaosmanoğlu'nun müritleri arasındaki kavga şiddetlendi. Mahmut Efendi Cemaati adlı grup, İsmailağa Cemaati'nin kızını 6 yaşında evlendiren Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’e “sahip çıkılmadığını” savundu. Mahmut Efendi Cemaati, İsmailağa’nın siyaseti camiye soktuğunu belirtti.

İstismar skandalının ardından 'Mahmut Efendi' müritleri arasındaki kavga alevlendi

HABER MERKEZİ

BirGün yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını evlendirmesinden sonra yaşananlar, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun müritleri arasındaki kavga yeniden alevlendi. Kendilerine ‘Mahmut Efendi Cemaati’ adını veren grup, İsmailağa Cemaati’nin Gümüşel’e sahip çıkmadığını belirterek cemaate sert eleştiriler yöneltti.

Mahmut Efendi Cemaati adına yayımlanan videoda konuşan kişi şunları söyledi:

“İsmailağa, Mahmut Efendi Hazretleri'nin çizgisinde çıktığı için Mahmut Efendi Cemaati'nden ayrılmıştır. İsmailağa'yı yönetenler efendimizin çizgisini terk etmiştir. Gündemimizi 20 gün meşgul eden, azgın azınlığın da saldırıları ile iftiraya maruz kalan Yusuf hocamızın arkasında durmadılar. Kucaklamayı bilemediler. Adliyeye gittik, Yusuf hocamıza sahip çıktık. İsmailağa'yı yönetenler dediler ki ‘Dinimizde 6 yaşında çocuk evlendirmek yoktur ve Yusuf hoca bizden değildir.’ Bu garabet açıklamadan sonra 20 gün boyunca olumlu bir açıklama beklerken; bu açıklama ile tüm Müslümanlar acaba şüphesine düştüler. Biz Yusuf hocamıza iftira atıldığına inanıyoruz. Bu olaydan sonra İsmailağa bir açıklama yaptı ‘Mahmut Efendi Cemaati bizden değildir’ dedi. Yusuf hoca meselesinde sahiplenme yapamadınız. Yusuf hoca olayı tamamen iftiradır. ‘Siz camiada en ufak sorun getirene bizden değildir’ dediniz. Hani hepimiz birimiz, birimiz hepimiz içindi. Bunu yapamadığınız için camia parça parça oldu.”

“SİZ SİYASETİ CAMİYE SOKTUNUZ”

İsmailağa'yı yönetenlerin siyasileştiği de belirtilen videoda “Siyasileştiniz. Efendimizin hayatında bir saniye bile siyaset yoktu. Siz siyaseti camiye soktunuz. Desteklediğiniz partinin tarafında olmayan camiye bile gelmediler. Medrese konusunda da sınıfta kaldınız. Mahmut Efendi Cemaati olarak Mahmut Efendi'nin yolunda devam edeceğiz” denildi.

Mahmut Efendi Cemaati 15 Aralık’ta Yusuf Ziya Gümüşel ve kızını 6 yaşındayken evlendirdiği müridi Kadir İstekli'nin gözaltına alınarak Anadolu Adliyesi'ne sevk edilmesinin ardından adliye önünde açıklama yapmıştı.

Cemaat üyesi Recep Konuk bu açıklamada, “Yaklaşık iki yıl önce yargıya intikal etmiş bir olayın azgın azınlığın baskılarıyla, pompalamasıyla birlikte şu anda hocalarımızın derdest edilip tutuklamaya döndürülmesini esefle kınadığımızı buradan arz ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

KABE’DEN BİR AÇIKLAMA DAHA

Öte yandan Mahmut Efendi Cemaati mensubu Abdurrahman Kalkan isimli bir kişi de İsmailağa Cemaati’ni eleştiren bir video yayınlandı.

Söz konusu açıklamayı Kabe'den yapan Kalkan, “İsmailağa cemaati, siyasetin arka bahçesi olmuştur. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bundan sonda Mahmud Efendi ile İsmailağa bir arada anılmayacak” dedi.

Kalkan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İsmailağa Cemaati, Mahmut Efendi Cemaati'nden ayrılmıştır. İsmailağa Cemaati ve vakfı ile temelde birleşemediğimiz konular şunlardır; bizler Mahmut Efendi Cemaati olarak her zaman kucaklayıcı bir anlayışa sahip olduk. İsmailağa cemaati ise her zaman, dışlayıcı, uzaklaştırıcı, ocu, bucu diyerek bütün hocalarımızı camiadan kopartmıştır. Mahmud Efendi Cemaati her zaman Mahmud Efendi hazretlerimizin medrese anlayışı ve şuurunu takip etmiş, İsmailağa cemaati var olan medreseleri de resmiyete kattırıp içini boşaltmıştır, Mahmud Efendi Cemaati siyasete her zaman mesafeli durmuş, siyaset sadece bir araç olarak kullanılmış ve din siyasetin üstünde anlayışıyla çalışmalarımıza devam ederken, İsmailağa Cemaati partinin ve partilerin maalesef arka bahçesi olmuştur. Mahmud Efendi Cemati olarak bizler her zaman tasavvufa ağırlık veren, efendi hazretlerimizin tarikat anlayışıyla yolumuza devam ederken, İsmailağa Cemaati her zaman tarikattan ve tasavvuftan uzak bir anlayışa sahip olmuştur. Bu saymış olduğum sebeplerden dolayı İsmailağa Cemaati Mahmud Efendi Cemaatinden ayrılmıştır.”

İSMAİLAĞA DA KARŞI TARAFI REDDEDİYOR

İsmailağa Cemaati de Mahmut Efendi Cemaati’nin Mahmut Ustaosmanoğlu’nun mirasına sahip çıkamadığını iddia ediyor.

İsmailağacılar tarafından 15 Aralık’ta yapılan açıklamada, “Mahmut Efendi Cemaati olarak anılan yapı, maddi ve manevi yanlışlarından dolayı Mahmut Efendi Hazretlerimizin, başında bulunan Masum Bayraktar’ı kobduğu, ihvan ve muhibbanını uyardığı ve avukatı vasıtasıyla ihtarname çektirdiği bir yapıdır. Dolayısıyla o büyük velinin zatı ve adıyla ilişkilendirilmeleri asla doğru değildir” ifadeleri yer almıştı.

Açıklamada, Mahmut Efendi Cemaati'nin Mahmut Ustaosmanoğlu'nun adını kullanmaya ve kamuoyunu aldatmaya çalıştığı savunulmuştu.