AKP, çocuk evliliklerinin cinsel istismar kapsamından çıkartılmasında uygulanacak yaş farkı kriterini 15’e çıkartmaya hazırlanıyor. Bu durumda sadece 76 kişi serbest kalamayacak

İstismara af planında 10 yaş fark da yetmedi

NURCAN GÖKDEMİR

AKP, nikâhla maskelenmeye çalışılan çocuk istismarı suçlularının tümünü affetmeye hazırlanıyor. Yeni yargı paketinde çocuk evliliklerinde verilen cinsel istismar cezalarının “Şikâyet olmaması ve aradaki yaş farkının 15’i geçmemesi” durumunda affı ile ilgili yeni bir düzenleme hazırlandığı öğrenildi. 2020 yılı bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından TBMM’ye sunulması planlanan ‘İkinci Yargı Paketi’ ile ilgili olarak AKP Grup Başkanvekilleri, Adalet Komisyonu’nun AKP’li üyeleri, Adalet Bakanlığı bürokratları ve AKP’nin hukukçu milletvekillerinin çalışmaları sürüyor.

Önce muhalefet partilerine daha sonra da TBMM’ye sunulacak olan paketin en tartışmalı maddesinde yeniden bir düzenleme yapıldığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, terör suçları, kasten öldürme, işkence, cinsel suçlar, uyuşturucu suçluları, devletin güvenliğine ve Anayasal düzene karşı suçların infaz indirimi dışında tutulmasına yönelik talimat verdiğine ilişkin AKP kaynaklı haberlere karşın çocuklara yönelik cinsel suçların affı düzenlemesinin daha da genişletildiği öğrenildi.

Muhafazakâr kesimlerde yaygın olan, Türkiye’nin imzacıları arasında yer aldığı uluslararası sözleşmelerde “tecavüz” kapsamında değerlendirilen çocuk yaşta evlilik konusunda Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Meclis’te bazı grupların temasları sürüyor. AKP’nin oy tabanını da oluşturduğu söylenen bu kesimlerden gelen yoğun istek üzerine ilk çalışmalarda benimsenen eşler arasında 10 yaş fark olması kriterinin 15’e çıkartılabileceği konuşulmaya başlandı.

SADECE 76 KİŞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kapsamın genişletilmesine sıcak baktığı ifade edilen düzenlemenin yasalaşması durumunda cezaevlerinden 7 bin dolayında kişi serbest bırakılacak. Yapılan hesaplamalara göre, eşler arasında 10 yaş bulunması durumunda 576, 15 yaş bulunması durumunda da sadece 76 kişi cezasını çekmeyi sürdürecek.

İNFAZ DÜZENLEMESİ

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan ikinci yargı paketiyle denetimli serbestlik süresinin de 2 yıldan 3 yıla çıkartılması bekleniyor. Cezanın beşte biri oranında denetimli serbestlikten yararlanma alternatifinin de tartışıldığı bildirildi. Üçte iki olan infaz süresi de yüzde 50’ye inecek. Ancak bazı suçlarda bu sürenin farklı uygulanması da bekleniyor.