Çocuklara yönelik cinsel istismara evlilikle af düzenlemesine ülke genelinde tepki gösterildi. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar tek ses oldu, iktidara seslendi: Bu istismardır, istismarın affı olmaz. İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyun

İstismarın affı olmaz

Dilara Şimşek

AKP hükümetinin daha önce pek çok kez gündeme getirdiği ancak kadınların tepkisi sonucu geri çekilen ve yeniden gündemde olan ‘çocuk istismarı zanlılarına af’ düzenlemesine ülke genelinde tepki gösterildi.

Çocuk yaşta evliliklerin af kapsamına alınmasını öngören yasa değişikliği bir kez daha meclise gelecek. 197 kadın örgütünün ve LGBTİ bileşeninin olduğu Nafaka Hakkı ve TCK 103 kadın platformları dün 48 ilde sokağa çıkarak “Bu istismardır, istismarın affı olmaz” dedi. Konuyla ilgili İstanbul’da düzenlenen basın toplantısına Hülya Gülbahar, Hale Çelebi, Ceren Akkaya, Selin Nakıpoğlu, Yeşim Erkan katıldı.

Avukat Hülya Gülbahar, ülkede hukuk sisteminin evrilmek istendiğine dikkat çekerek, “Af dediğimiz şey fiili olarak çocuklarla cinsel ilişki yaşının ve evliliğin 12’ye hatta 9’a indirilmesi ve bu duruma hukuku kılıflar hazırlanması anlamına geliyor. Anayasa Mahkemesi’nin birden çok evliliği ve çocuk evliliklerini engelleyici niteliği olan medeni nikah olmaksızın dini nikah yapma yasağını iptal etmesi de bu konuyla doğrudan ilgili bir düzenlemedir” diye konuştu.

istismarin-affi-olmaz-671559-1.
İstanbul

Önlemek iktidarın elinde

Platformların ortak metnini Yeşim Erkan okudu. Erkan, iktidarın 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af da dahil, birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalıştığına vurgu yaptı. Kadın örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen 2016 yılında Torba Kanun ile 12 yaş altındaki cinsel istismar suçlarına ağırlaştırılmış cezalar getirildiğini hatırlatan Erkan, 12 yaş sınırının neye göre belirlendiğinin ise kamuoyuyla paylaşılmadığını söyledi.

Erkan, şu anda getirilmek istenen affın 15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar suçundan hüküm giyen failleri de kapsayacağına dikkat çekti.

İktidara seslenen Erkan, şunları aktardı:

“Amaç gerçekten kız çocuklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemekse neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmakta! Faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini öncelemek ve dahası önlemek elinizde. İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin” ifadelerinde bulundu. Erkan, çocukların cinsel istismarını meşrulaştırmaya çalışmasını akıl ve vicdan dışı bulduklarını söyledi. AKP tarafından 15 yaş farkının bir kriter olarak benimsenmiş olduğuna dikkat çeken Erkan, “Çocuk istismarını meşrulaştıracak bu affın bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra, Ocak 2020 gibi meclise getirileceği söylenmekte.”

istismarin-affi-olmaz-671560-1.
Ankara

Akıl ve vicdan dışı

Erkan, bu düzenlemeye gerekçe olarak ise suç olan bu eylemi gerçekleştiren erkeklerin hapse girmesi sonucunda istismar edilmiş, evlendirilmiş kız çocuklarının çocuklarıyla birlikte mağdur olmalarının gösterildiğini belirtti. Erkan, ancak çocukları korumakla yükümlü devletin veri dahi paylaşmadan böyle bir gerekçeyle çocukların cinsel istismarını meşrulaştırmaya çalışmasını akıl ve vicdan dışı bulduklarını söyledi.

Erkan, şu talepleri dile getirdi:

♦ Evlenme ehliyeti olmayan çocuklara imam nikahını kıyan din görevlilerinin, kız çocuklarını çocuk yaşta evlendiren ailelerin ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyerek buna göz yuman kişi ve resmi otoriteler cezalandırılmalı.

♦ Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaş altı çocukların cinsel davranışa rızasının söz konusu olamayacağı açıkça belirtilmeli.

♦ Erken yaşta ve zorla evlendirmenin suç olarak düzenlenmeli.

♦ Evlilik yaşının her koşulda 18’e çıkartılması ve bunların hiçbir boşluk ve yorum farkına yer bırakmayacak şekilde yasalara dâhil edilmeli.

cukurda-defineci-avi-540867-1.