İstismarın suçlusu çocuklar değil

SEDA BALMUMCU
sedabalmumcu@birgun.net

Türkiye ve dünyada maalesef çok yaygın olan büyük bir sorun çocuk istismarı. ‘Çocuk susar sen susma’ sloganıyla sosyal medyada ve sokakta gündem yaratan insanlar mutlaka iyi niyetle ama yanlış bir düşünce ile ifade ediyorlar tepkilerini...

Çocuklar aslında susmaz, anlatırlar. Onları dikkate almayan, duymayan ya da korkutarak sessizleştirenler, yetişkinler. Çocuklar kendilerine inanılmayacağından ya da cezalandırılacaklarından korktukları zaman susarlar. Yetişkinler, çocukları bir birey olarak kabul ettikleri ve sınırlarını anlattıkları taktirde çocuklar susmayacaklardır.

“Bir çocuğun çığlığı ne kadar uzaktan duyulur. Hele de o çığlığı içinden atıyorsa. Bir çocuğun acısı kaç yıl içinde durur. Hele de bu acı için kendini suçluyorsa. Suçum yok biliyorum ama geç oldu öğrenmem...”

Size, bu sözleri yazan, çocukken cinsel istismara maruz bırakılan ve susmayan, şimdilerde 42 yaşında olan bir kadının hikayesini anlatmak istiyorum; Eylem Erdem Uğurlu...

Henüz küçükken komşusunun cinsel istismarına, üniversitede ise profesörünün cinsel saldırısına maruz bırakılan Eylem, kendisiyle aynı travmayı yaşayan kadınlara destek olmak için şarkı yazdı; “Suçum Yok”

Eylem, 1978 yılında Mardin’de doğdu. 3 yaşındayken ailesi İstanbul’a taşındı. 5.5 yaşında ise komşularının cinsel istismarına maruz bırakıldı. Susmadı, ailesine anlattı ama komşuları dahil kimse onlara inanmadı.istismarin-suclusu-cocuklar-degil-676775-1.

Küçük yaşta yaşadığı büyük travmaya rağmen hayata sıkı sıkı tutunmayı başaran Eylem, 1999 yılında Marmara Üniversitesi Ekonometri bölümünü birincilikle bitirdi. 22 yaşında yüksek lisans tez danışmanı olmasını istemek için gittiği profesörün cinsel saldırısına maruz bırakıldıktan sonra ise maalesef kendini suçladı.

Bilinçaltında yaşadıkları için kendini suçlayan Eylem, ‘’Başımıza acı şeyler geldiğinde bilinçaltı denen patronumuz başka kararlar alabiliyor. Benim bilinçaltım da ‘Kadın gibi görünmezsen bunlar başına gelmez’ kararı almış. "Bunun için feminen giyinmeyi bıraktım, makyajı azalttım, hızla 30 kilo aldım’’ diyor.

Eylem, üniversitenin ardından bir süre banka, aracı kurum ve piyasa araştırma firmalarında çalıştı ve bu işi yapmak istemediğine karar verdi. Yaşadıklarını, duygularını en iyi müzikle anlatabildiğini ifade eden Eylem, 2003 yılında girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler bölümünü üçüncülükle tamamladı.

Yıllarca psikolojik destek aldıktan sonra duygularını şarkı sözlerine döken Eylem, kendisiyle aynı travmayı yaşayan kadınlara "Susmayın, utanmayın" demek için ‘Suçum Yok’ şarkısını yazdı.

‘’Cinsel istismar, yoğun bir suçluluk paketi bırakır hayata. Çocuk ya da yetişkin fark etmez” diyen Eylem, “Başıma kötü bir şey geldi, demek ki kötü bir şey yaptım diye düşünür insan. 35 yaşında başladığım terapi yolculuğunda fark ettim, ben de yıllarca kendimi suçlamışım. Bu şarkıyla istedim ki benimle aynı travmaları yaşayan her kim olursa olsun suçlu olma hissinin bedelini yaşamasın’’ sözleriyle anlatıyor duygularını.