İsveç Yüksek Mahkemesi'nin Türkiye'nin, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş'in iadesine ilişkin talebi reddetmesine ilişkin konuşan İsveç Adalet Bakanı Strömmer, mahkeme kararının ardından bakanlar kurulunun da karar vermek için çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Kararı değerlendiren İsveç Yayıncılar Kulübü Başkanı Robert Aschberg ise "İsveç'te insanların iade edilip edilmeyeceğine siyasetçiler değil mahkemeler karar verir" değerlendirmesinde bulundu.

İsveç Adalet Bakanı'ndan Bülent Keneş açıklaması

İsveç Yüksek Mahkemesi'nin gazeteci Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesi talebini reddetmesi sonrası değerlendirmede bulunan İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, Yargıtay'ın kararını verdiğini ve şu an bakanlar kurulunun karar vermek için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

"İsveç, hukukun üstünlüğüyle yönetilen bir ülkedir ve bu tür davalarla ilgilenmek için bir hukukumuz var." diyen Bakan Strömmer, devlet televizyonu SVT'ye yaptığı açıklamada, kararın İsveç'in NATO başvurusunu etkileyip etkilemeyeceği sorusuna spekülasyon yapmak istemediği yanıtını verdi.

"İSVEÇ'TE İNSANLARIN İADE EDİLİP EDİLMEYECEĞİNE SİYASETÇİLER DEĞİL MAHKEMELER KARAR VERİR"

Euronews'in aktardığına göre, Yüksek Mahkeme'nin kararına yönelik bir değerlendirme de kendisi de bir gazeteci olan İsveç Yayıncılar Kulübü Başkanı Robert Aschberg'den geldi.

Kararın memnuniyet verici ve açık olduğunu belirten Aschberg, "İsveç'te insanların iade edilip edilmeyeceğine siyasetçiler değil mahkemeler karar verir. Bu konuda mutlu olmalıyız" şeklinde konuştu.

KENEŞ'İN İADESİ TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

İsveç Yüksek Mahkemesi, 19 Aralık günü Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesini, "Siyasi görüşleri nedeniyle zulme uğrama riski bulunuyor" gerekçesiyle reddetmişti.

Mahkemeden yapılan açıklamada, iade talebinin karşılanması için Bülent Keneş'in 1 yıl ya da daha fazla hapis cezası alması gerektiği ve Keneş için bu şartın oluşmadığı belirtilmişti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'ın kasım ayındaki Ankara ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, isim vererek Bülent Keneş'in iadesini istemişti. Erdoğan, "FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan Bülent Keneş’in, bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor" diye konuşmuştu.

Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Keneş, bir süredir İsveç'te yaşıyor.