İsveç Gothenburg Üniversitesi'ne bağlı V-Dem Enstitüsü, ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin demokratik normlardan uzaklaşarak, Macaristan ve Türkiye'deki otokratik iktidar partilerine benzediğini açıkladı.

İsveç Araştırma Enstitüsü: ABD'de Cumhuriyetçi Parti, AKP'ye benzemeye başladı

İsveç'in ikinci büyük şehri Gothenburg'da bulunan üniversiteye bağlı V-Dem araştırma enstitüsü tarafından yayımlanan ‘Liberalizm Endeksi’ araştırmasında, "Cumhuriyetçi Parti, Macaristan, Hindistan, Polonya ve Türkiye'de iktidardaki milliyetçi partilerinkine benzer bir tutum ve taktik benimseyerek rakiplerini şeytanlaştırmaya ve onlara karşı şiddeti özendirmeye başladı" ifadelerini kullandı.

'ŞİDDET ÖZENDİRİLİYOR'

BBC Türkçe’nin haberine göre, enstitü Cumhuriyetçi Parti’de yaşanan değişimi ABD Başkanı Donald Trump’ın daha da uçlaştırdığı öne sürüldü. Enstitü Başkanı Anna Lührmann, ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin yaşadığı dönüşümün "yerleşik bir demokrasideki en büyük çizgi kaymasını" temsil ettiğini söyledi.

Enstitü, araştırmada Cumhuriyetçi Parti'nin hâlâ çoğulculuğa bağlı kalmasına karşın "diğer demokratik normların terk edilmesi, muhalefete saygı gösterilmemesi ve şiddetin özendirilmesi yolunda ilerlediği" belirtiliyor.

LİBERALİZM, BASKICI REJİMLERE KAPI ARALADI

"Polonya'daki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), Hindistan'daki Bharatiya Janata Partisi (PJP), Macaristan'daki Fidesz Partisi ve Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), milenyuma tipik bir demokrasideki iktidar partileri gibi başladı” denilen araştırmada, son 20 yıl içinde bu dört partinin tümü giderek daha fazla illiberal olduğu belirtildi.

Araştırmada, "Liderlikleri altında bu ülkeler daha otokratik olmaya başladı. Macaristan demokrasi statüsünü 2018'de, Türkiye ise 2014'te kaybetti” ifadeleri kullanıldı.