İsveç Büyükelçisi Herrström, Stockholm'de belediye binası önündeki görüntülerin kamuoyuna yansımasının ardından Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Öte yandan İsveç Meclis Başkanı Norlen'in Türkiye'ye yapacağı ziyaret de Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından iptal edildi. Bugün kamuoyuna yansıyan görüntülerde, belediye binasının karşısına kurulan mekanizma AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir maketin direğe asıldığı görülüyordu.

İsveç Büyükelçisi Herrström, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

İsveç'in başkenti Stockholm'de, belediye binasının karşısına kurulan bir mekanizma ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir maketinin asıldığı görüntülerin yayınlanmasının ardından İsveç Büyükelçisi Staffan Herrström Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Söz konusu protestoya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, "Seçilmiş bir cumhurbaşkanını belediye binası dışında idam ediliyormuş gibi tasvir etmek iğrenç" demişti.

Söz konusu görüntülere Ankara'dan da büyük tepki gelmiş PKK/YPG destekçileri tarafından gerçekleştirildiği belirtilen olay sert şekilde kınanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olayı kınamış ve gerekli adımların atılması çağrısı yapmıştı. Altun, şu ifadeleri kullanmıştı:

"İsveç'teki PKK terör örgütü mensuplarının Türkiye ve demokratik yollardan başa gelmiş cumhurbaşkanını hedef almasını en sert biçimde kınıyoruz. İsveç makamlarının daha fazla gecikmeksizin terörist gruplara karşı gerekli adımları atmasını talep ediyoruz. İsveç, 70 yıldır üyesi olduğumuz NATO'ya girmek istiyorsa Madrid'de verdiği sözleri tutmalıdır.

Bu konuda Türkiye'nin herhangi bir taviz vermesini beklemek beyhude olacaktır. PKK terör örgütünün Stockholm'de İsveç hükümetine bu şekilde meydan okuması, İsveçli yetkililerin son günlerde iddia ettikleri gibi terörle mücadelede gerekli adımları atmadığının kanıtıdır."

MUSTAFA ŞENTOP, İSVEÇ MECLİS BAŞKANI'NIN TÜRKİYE ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Erdoğan'ın maketinin direğe asılmasına tepki gösteren TBMM Başkanı Şentop da İsveç Meclis Başkanı Norlen'in Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal etti.

TBMM Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Şentop'un, İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen’in 17 Ocak günü Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal ettiği belirtildi.

Açıklamada, "Stockholm'de terör örgütü PKK/YPG’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türkiye'yi hedef alan terör eylemi üzerine, İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen’in 17 Ocak’ta ülkemize yapmayı planladığı resmi ziyaret, Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından iptal edildi" denildi.