Cuma günü Türkiye Büyükelçisi Kaya Türkmen, HDP’li politikacıların tutuklanması sebebiyle İsveç Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Aftonbladet gazetesinin haberine göre, Dışişleri’nden toplantıda neler konuşulduğu ve yapılan herhangi bir resmi çağrı olup olmadığıyla ilgili açıklama gelmezken üst düzey bir bakanlık görevlisi Patric Nilsson, bu görüşmede tarafların hangi noktalar üzerinde konuştuğunun Dışişleri ile Büyükelçi arasında kalacağını vurguladı.

Aynı gün İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Devlet Haber Ajansı TT’ye tutuklamalarla ilgili olarak Türkiye’ye “Serbest bırakın” çağrısı yaptı. Tutuklamaların izole edilmiş bir olay olarak görülemeyeceğini düşündüğünü söyleyen Wallström, “Bu, HDP temsilcilerine uzun zamandır süre gelen engellemenin bir devamı” dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Wallström’ün yazılı açıklamasında da “Biz halk tarafından seçilmiş temsilcilerin serbest bırakılması beklentisi içerisindeyiz. Tutuklamaların ülkede zaten var olan çatışmaları körükleme riski var” ifadesine yer verildi. Wallström, daha önce tutuklanan diğer muhalefet ve medya temsilcileri ile en son Cumhuriyet gazetesine yönelik yapılanlara da dikkat çekerek “Özgür medya ve muhalefet, çoğulculuk ve demokratik toplum için bir ön koşuldur” hatırlatmasını yaptı. Muhalefet ve hükümet arasında diyalog için çağrıda bulunan Wallström, Avrupa Birliği ülkelerinden de Türkiye’de insan hakları ve hukuk devleti ilkelerini ayakta tutmak için ortak hareket görmek istediğini duyurdu.

İsveç Devlet Televizyonu SVT’nin haber portali, tutuklamaların yaşandığı gün Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt’in açıklamalarına yer verdi. İsveçli politikacı Sjöstedt SVT’nin duyurduğuna göre “Türkiye hızlı bir şekilde, bir diktatörlüğe dönüşüyor” açıklamasını yaptı. Sjöstedt “En önemli muhalefet partisinin liderlerini tutuklarsanız demokratik muhalefet olanaklarını parçalarsınız” dedi. Sjöstedt’in o açıklamada yer alan İsveç hükümeti, Türkiye Büyükelçisini hemen çağırmalı çağrısı bir şekilde cevap buldu.

“Ben Türkiye’de bulundum ve Demirtaş ve Yüksekdağ ile de görüştüm. HDP, Türkiye’nin en önemli demokratik muhalefet partisi. Kürt azınlığın en önemli sesi” diyen Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt, şu anda Kürtlere baskının çok sert olduğunu HDP’nin ise barışçıl bir çözüm için ümit olduğunu dile getirdi.

SVT’nin haberinde Sjöstedt’in Türkiye ile işbirliğinin kesilmesi istediği ve hem İsveç’i hem de dış dünyayı ülkede olanları açık dille konuşmaya çağırdığı yer aldı. Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt şöyle konuştu: “Şimdi dış dünya Türkiye’ye baskı yapmalı, Erdoğan giderek diktatör olmaya başladı. Dünya serte sert karşılık vermeli.”