Hükümetteki Sosyal Demokrat Parti, İsveç'e kabul edilecek mülteci sayısında sınırlamaya gidilmesini önerdi

İsveç Göç Yasası’nda mülteci kabulüne sınır koyma önerisi

Aslı Elif Sakallı - İsveç

İsveç Meclisi Göç Komisyonu Göç Yasası’nda yapılacak değişiklikler üzerine çalışıyor. En son komisyon toplantısında hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokratlar İsveç'e kabul edilecek mülteci sayısını İsveç'in nüfusunun Avrupa Birliği'ndeki oranına göre düzenlemek için öneri sundu. Bu öneri gerçekleşirse bundan sonra İsveç, Avrupa Birliği’ne iltica etmek isteyenlerin ancak yüzde 2 ila 3’ünü kabul edecek.

Sosyal Demokratların önerisinde, ayrıca, göç etmenin şartlarını zorlaştıran düzenlemeler de bulunuyor. Örneğin aile birleşimi yapmak isteyen bir göçmenin (geldikten sonra 3 ay içinde başvurmamış olması halinde) ailesini geçindirebilecek gelire sahip olması ve tüm aile bireylerin rahat yaşayabileceği kadar büyük bir evinin olması beklenecek.

Ayrıca süresiz oturum izni için geçim kaynağının olması, İsveçce bilmek ve topluma dair bilgi sahibi olmak gibi kriterler getirilmek isteniyor.

Moderatlar (Ilımlı Parti) ve Hristiyan Demokratlar bu önerileri olumlu karşıladı. Öte yandan Sol Parti, Sosyal Demokratların göç politikasında sağcı partilere yakınlaşmasını eleştirdi.

Hükümetin küçük ortağı olan Çevre Partisi’nin Göç Politikaları sözcüsü Annika Hirvonen, bu önerilerin 2018 seçiminden sonra hükümetin kurulamadığı dönemde Sosyal Demokratların ve Yeşillerin (Çevre Partisi) hükümeti kurmak için destek almaya yönelik Liberal Parti ve Merkez Partisi ile birçok politikaya dair anlaştıkları Ocak Sözleşmesine aykırı olduğunu belirtti.

Son olarak, Çevre Partisi eşbaşkanı Isabella Lövin Pazartesi günü katıldığı “Sabah Stüdyosu” programında Sosyal Demokratlarla anlaşmazlık sürecinde partisinin hükümetten çekilme ihtimaline dair parti içindeki tartışmaları aktarmazken önemli olanın hükümet meselesi olmadığını belirtti. Önemli olanın ülkelerinden kaçan seksen milyon insanın durumuna dair neler yapılacağı olduğunu söyledi. İsveç gibi bir ülkenin mülteci kabulüne sınır koymanın pazarlığını yapmasının diğer ülkelere kötü örnek olduğunu ekledi. Öneride LGBTİ+ mülteciler için koruma mekanizmalarinin genişletilmesi gibi bazı kısımları desteklediklerini belirten Lövin, mülteci kabulüne limit koymak gibi iltica hakkinin altını oyan uygulamaları partisinin kabul etmesinin mümkün olmadığını da ekledi. Lövin, önerilerin kabul edilmesi halinde hükümetten çekilip çekilmeyecekleri sorusuna ise “Çocukları ailelerinden ayıran ve gidecekleri hiçbir yeri olmayan mültecilerle dayanışma gösteremeyeceğimiz politikalara katkıda bulunmayacağız” diyerek cevap verdi.

Ağustos'ta tasarının komisyondan meclise gelmesi bekleniyor.