Bu hafta perşembe günü İsveç’i de ziyaret eden Amerikan İkinci Başkanı Joe Biden’ı İsveç basını, Türkiye ziyaretinden itibaren sıkı takip etti. Hafta boyunca Biden’ın Türkiye temaslarını ayrıntılı aktaran gazeteler, Başbakan Stefan Löfven tarafından ağırlanan İkinci Başkan için bu sefer; “İsveç’i överken neredeyse coşkuluydu” yorumunu yaptı.

Löfven ve Biden arasındaki ikili görüşmelerde öncelikli gündem maddesini göç krizi oldu. İki siyasi, basının önünde toplantı sonrası çok fazla ayrıntı vermemiş olsa da görüşmede, Suriye’deki savaşın ve Türkiye’nin de konuşulacağı önceden açıklanmıştı. Suriye’de yaşanan iç savaşla “Türkiye” artık bir arada kullanılan başlıklar oldu. Avrupa, Suriye’de yaşanan acıya “mülteci krizi” olarak baktığı için Birlik ile yapılan anlaşmalardan sonra “savaş” ve “Türkiye” birbirinden ayrı tutulmuyor. Suriye ile ortak bir kader birliğimiz var ama savaş durumu “İç”selleştirilmese yeridir.

Joe Biden’ın, İsveç’e ve Başbakan Löfven’e övgüler yağdırırken coştuğu kısım, İsveç’in bu yıl kabul ettiği 163 bin göçmen hakkında oldu. Çoğunluğunu Suriye’deki iç savaştan kaçan mültecilerin oluşturduğu göçmenler için Biden “İsveç, iyi bir liderlik ve büyük bir insanlık gösterdi. İsveç gibi küçük bir ülkenin 163 bin göçmen alıp onların güvenliğini sağlamasından etkilendim” dedi. Biden daha sonra konuşmasında “Biliyoruz bu kolay değil. Bu sizin cömertliğinizin aynası. Bir Amerikan deyimiyle İsveç, sıkletine göre daha sert vuruyor” deyiverdi. İşte bu coşku bir tık fazla bulundu. “Göçmenler, hafif sıklet, sert vurmak” dünyanın hiçbir yerinde basının daha fazla şiddet yazası kalmamış.

Biden, İsveç’in cömert yardım politikalarının tüm dünyaya örnek olduğunu da söyledikten sonra her halde yaptığı onca övgüyü dengelemek için “İsveç’le Amerika arasında bazı anlaşamadığımız konular var ama bunlar çok az” diye bir not düştü. İsveç Başbakanı Löfven de Amerika ile götürülen iyi ilişkilerin mutluluk verici olduğunu söyleyerek Biden’a övgüleri için teşekkür etti.

İsveç basını, Joe Biden’ın Türkiye görüşmelerini, İsveç’te konuşulanlardan daha çok önemsedi. Pek çok Türk’ün yürütülen propagandayla darbe girişiminin arkasında Amerika’nın da olduğuna inandığını yazan Dagens Nyheter gazetesi, Türkiye’deki Biden görüşmelerinde Fethullah Gülen konusunun gölgede kaldığı yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Biden ziyareti öncesi Amerika’nın Gülen’i iade etmesini istediğini, aksi halde stratejik müttefik işbirliğinin tehdit altında olacağını söylediğini yazan Dagens Nyheter, “Çarşamba günkü görüşmelerden sonra agresif ses seviyesi daha aşağıya çekildi” yorumunu haberine ekledi. Gazete, Joe Biden’ın Türk iş arkadaşlarına Amerika’nın hukuk sistemine karşı sabırlı olmalarını tavsiye ettiğini yazdı. Dagens Nyheter’e göre Joe Biden Türkiye’de verdiği hukuk dersinde “Bir müttefikimizi yaralayan, zarar veren bir kişiyi korumak için bir ilgimiz yok. Fakat yasaların koyduğu istemleri yerine getirmeniz gerekiyor. Amerikan yasalarına göre ABD Başkanı’nın birisini iade etme yetkisi yok. Bu sadece bir mahkeme tarafından yapılabilir” dedi.

Okuduğunuz yazının başlığına gelince malzemeyi Biden verdi.