İsveç erken seçime gidiyor. Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı ve Başbakan Stefan Löfven, Çevre Partisi’yle kurduğu koalisyon hükümetinin hazırladığı bütçeyi, Meclis’ten geçiremeyince Parlamento’yu erken seçime taşıyacağını açıkladı. Bütçe oylamasında aldıkları tavırla Başbakan’ı seçim kararına zorlayan, Meclis’teki ırkçı parti İsveç Demokratları, ülkedeki göçmen politikalarını istedikleri gibi düzenlemeyen her hükümeti, bundan sonra düşüreceklerini açıkladı. 22 Mart 2015’te yenilenecek parlamento seçimleri, İsveç için 56 yıl sonra ilk kez yapılacak bir erken seçim olacak. Sosyal Demokrat Parti ve Çevre Partisi’nin iki aylık koalisyon hükümetinin bakanlar kurulunda, Türkiye kökenli iki vekil de bakanlık görevi üstlenmişti.

İsveç’in Başbakanı Stefan Löfven, eylül ayında yapılan genel ve yerel seçimlerde, partisi Sosyal Demokratları, sandıktan birinci parti olarak çıkarmayı başarmıştı. Sekiz yıl arka arkaya sağ blok partilerin hükümetlerinden sonra, Lövfen’in İsveç’te solu tekrar iktidara taşıması, Sosyal Demokratlar için mutluluk verici bir zaferdi. Löfven’in, Çevre Partisi’yle birlikte kurduğu azınlık hükümeti, güvenoyu alıp işlere başladı. Sosyal Demokrat Başbakan, oluşturduğu bakanlar kuruluyla İsveç için yeni bir tarih yazıyordu. Göçmen kökenli pek çok siyasetçiye bakanlık koltuğu verilen Löfven hükümetinde, iki bakanlık koltuğuna da Türkiye kökenli parlamenterler; İbrahim Baylan ve Mehmet Kaplan oturmuştu. İsveç solunun bu rüya hükümeti, iki ay içinde Filistin’i devlet olarak tanıyarak uluslararası arenada da nasıl işlerin peşinde olacaklarını göstermişti. Löfven, İsveç için reformlardan bahsediyordu.

Başbakan Löfven’in seçim kampanyasında verdiği sözleri tutması için bütçesini, aralık ayında Parlamento’dan geçirebilmesi gerekiyordu. Löfven’in, Çevre Partisi’yle kurduğu sol hükümet, bütçe oylamasında ince bir denge hesabına takılıyordu. Siyasi gelenekler gereği, Parlamento’daki sağ blok partiler, kendi “gölge” bütçelerini 3 Aralık’taki görüşmelerde açıklayıp hükümetin önüne alternatif olarak sunacaktı. İsveç Meclisi’ndeki ırkçı parti İsveç Demokratları kendi alternatiflerini sunmak yerine sağın bütçesine oy verirse Başbakan Löfven, sağcıların bütçesiyle işleri götürmek zorunda kalacaktı. Başbakan, ırkçı partinin böyle bir oyunun peşine düşmesi durumunda kendi bütçesi dışında hiçbir alternatifle yola devam etmeyeceğini açıkladı.

Irkçılar geçen hafta çarşamba günü, uzun saatler süren görüşmelerin ardından sağ blok partilerin bütçesine evet diyerek İsveç’in sol, azınlık hükümetini bir anlamda devirdi. Sol hükümetin bütçesi, 153 evet oyuna, 182 hayır oyu aldı. Bütçe yenilgisinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Löfven, sağ partilere, İsveç’i ırkçıların dayatmalarına karşı korumak için el uzattığını, hatta ırkçı parti İsveç Demokratları’yla da görüştüğünü hatırlattı. Löfven olanları, “İşleri bu noktaya getiren beş partinin sorumsuz davranışını ve olanları susarak kabullenemem” diye yorumladı.

Mart ayında yenilenecek seçimlere kadar başbakanlık koltuğunda oturacak olan Löfven, artık hiçbir partiyle yeni bir anlaşma zemini için uğraşmayacak. Bu yeni durumda hükümetin üç büyük reform paketi de durduruldu. Sol hükümet, İsveç’te öğretmenlik mesleğini daha cazip hale getirmek ve daha eşit okullar için 3,4 milyar yatırım sözü vermişti. Löfven, gençlere 90 gün içinde iş garantisi sözüyle iktidardaydı. 23 yaşına kadar genç nüfusa, 90 gün içinde iş veya eğitimlerine devam etme fırsatı sunmayı hedefliyordu. İsveç, ilkim değişikliklerinin önüne geçebilmek için de bu hükümetle önlem alacaktı.