İsveç’in başkenti Stockholm’de, Türkiye’de gerçekleşen HDP’ye yönelik gözaltı operasyonu protesto edildi.

İsveç’te HDP’ye yönelik gözaltılar protesto edildi

Murat Demirci/ Stockholm

İsveç’in başkenti Stockholm`de HDP’ye yönelik operasyona tepkiler büyüyor. Türkiye’de HDP’li politikacılara ve içinde sosyal medya kullanıcılarının da olduğu pek çok muhalif isme operasyon yapıldı. HDP’nin belediye başkanları, eski milletvekili ve yöneticilerine yönelik gözaltılar protesto için Sergel Torg meydanında bir eylem gerçekleştirildi.

Üzerinde “Erdoğan’ı durdur, Kahrolsun Faşizm ” yazılı pankartlar ve HDP bayrakları taşıyan eylemciler, HDP’ye yönelik saldırıların durdurulmasını ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep ettiler.

İSVEÇ SOL PARTİ GENEL BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

HDP’ye karşı yapılan operasyonlarla ilgili sosyal medya üzerinden de HDP ile dayanışma mesajları paylaşıldı. İsveç Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjostedt yaptığı açıklamada, “Kürt ve sol hareketin partisi HDP`ye karşı bir tutuklama dalgası gündemde. Gerçek sebebi Kobani`yi ele geçirmeye çalışan IŞİD terör örgütüne karşı HDP`nin çok net bir tavır almasıydı. Bu bile Erdoğan’ın siyasi olarak nerde durduğunu göstermesi acısından birçok şey anlatıyor. Dünya kamuoyunun bu tutuklamaları ve saldırıları protesto etmesi gerekiyor” dedi.

KARLSTADT`DA GÖSTERİLER

İsveç’in Karlstadt kentinde de gözaltılara karşı bir eylem düzenlendi. Eyleme katılan İsveç Sol Parti Milletvekili ve dış ilişkiler komisyonu sözcüsü Håkan Svenneling yaptığı konuşmada, “Bugün Erdoğan merkezli Türk devleti, kardeş partimiz HDP`yi susturmak için yığınsal gözaltılar yaptı. Gözaltına alınanlar arasında farklı görevlerdeki HDP yönetici ve politikacıları, belediye başkanları, eski parlamenterler ve parti üyeleri vardı. İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde, Türk Büyükelçisini derhal Dışişleri Bakanlığı’na çağırıp, gerçeklesen bu gelişigüzel ve keyfi gözaltılar mahkûm ve protesto etmelidir” dedi. Svenneling, HDP`ye destek olmak için önümüzdeki günlerde Türkiye’ye bir heyet olarak gideceklerini de belirtti.

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI: KAYGI VERİCİ

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada HDP’ye yönelik gözaltıların kaygı verici olduğunu belirtti. “Türkiye'de HDP'li siyasetçiler de dahil olmak üzere çok sayıda insan için tutuklama emri çıktığına dair haberler ciddi şekilde kaygı vericidir. Serbest muhalefet, demokratik bir toplumun hayati bir parçasıdır” diyen Linde, Türk Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırıp çağırmayacağı konusunda ise bilgi vermedi.