İsveç’in yeni Başbakanı Stefan Löfven’in cuma günü açıklanan bakanlar kurulunda Türkiye kökenli iki bakan var

İsveç’in yeni Başbakanı Stefan Löfven’in cuma günü açıklanan bakanlar kurulunda Türkiye kökenli iki bakan var. Sosyal Demokrat Parti ve Çevre Partisi’nin koalisyonuyla kurulan 24 koltuklu bakanlar kurulunda, her iki parti de Türkiye kökenli birer parlamenterlerine bakanlık görevi verdi. Türkiye Süryanilerinden 42 yaşandaki İbrahim Baylan, Sosyal Demokrat Parti’den Enerji Bakanı oldu. Çevre Partisi, bakanlar kurulunun altı sandalyesini aldı. Yeşiller, 43 yaşındaki Mehmet Kaplan’ı da Konut ve Şehircilik Bakanı olarak görevlendirdi.

İbrahim Baylan’ın Göran Persson’nun başbakanlığı döneminde, 2004’te, bizdeki Milli Eğitim Bakanlığı görevine denk düşen Okul Bakanlığı görevini yürütmüştü. Partinin sağ kanadında yer aldığı söylenen Baylan’ın, Başbakan Löfven’in bakanlar kurulunda yine aynı göreve getirilmesi bekleniyordu ama koalisyon ortağı Çevre Partisi’nin eşbaşkanlarından Gustav Fridolin, ısrarcı davrandı ve Eğitim Bakanlığı’nı aldı. Her iki parti de seçmenlerine İsveç’teki eğitim kalitesini yükseltmek için sözler verdiler. Başbakan Löfven, eğitimle ilgili olarak hükümetine iki ayrı bakanlık koltuğu daha koydu. Eğitim Bakanı’nın dışında, lise ve bilgi yükseltme Bakanı ile Yüksek Öğretim ve Araştırma Bakanı görev dağılımı yapıldı.

Konut ve Şehircilik Bakanı olan Mehmet Kaplan, İsveç gazetelerinin yazdığına göre seçim öncesi parlamentoyu bırakacağını ve Stockholm Belediye Meclisi’nde görev almak istediğini açıklamıştı. Kaplan, İsveç Müslümanları Danışmanlık Örgütü’nde ve İçkiyle Mücadele Hareketi isimli bir sivil toplum organizasyonun içinde yer alıyor. 2006’dan beri de Çevre Partisi’nden parlamenter olarak Meclis’te. Kaplan’ın siyasi hayatını Türkiye’de en duyulur yapan olay, İsveç Parlamentosu’ndan 2010 yılında geçen Ermeni Soykırımı tasarısı olmuştu. Kaplan, partisinin grup kararına karşı çıkmamak için 130 oya, 131 oyla parlamentodan geçen Ermeni Soykırımı tasarısı oylamalarına katılmamıştı ve tasarının parlamentodan geçmesini sağlayan, Türkiye kökenli parlamenter olmuştu.

İsveç’in yeni Başbakanı Stefan Löfven’in kabinesini açıklarken “Yeni hükümet, feminist bir hükmet” dedi. Löfven, 12 kadın ve 12 erkek bakanla birlikte çalışacak. Hükümetin en genç bakanı 27 yaşındaki Aida Hadzialic oldu. Liselerden sorumlu bakan olarak hükümette görevlendirilen Hadzialic, Bosna Hersek doğumlu yabancı kökenli bir kadın.

Sekiz yıl aradan sonra merkez solun tekrar iktidar olduğu İsveç’te, Löfven bir azınlık hükümeti yürütecek. Anayasaya değişikliği üzerine seçim sonrası kimin başbakan olacağına dair İsveç Parlamentosu’nda bir oylama yapılması mecburiyeti getirildi. Perşembe günü yapılan bu oylamada Löfven, Sol Parti’den istediği desteği bulamadı. Hükümet ortağı yapılmayan Sol Parti ve meclisteki muhafazakâr partilerin çekimser oyunu alan Löfven, ırkçı parti İsveç Demokratlarının 49 hayır oyuna 132 evet oyuyla Başbakan olarak görevlendirildi. Meclis Başkanı’ndan atamasını alırken İsveç’in yeni Başbakan’ı şöyle konuştu: “Bu çok güzel bir his. Çok resmi bir ortam var. Saygılı ve mütevazı bir şekilde bu görevi alıyorum. Beklentileri karşılamak için çok sıkı çalışacağım.”

Vakit kaybetmeden ertesi gün kabinesini açıklayan Löfven’i zor bir süreç bekliyor. Aralıkta Parlamento’dan yıllık bütçe planını geçirmesi gerekiyor ve bu sefer oylamalarda Sol Parti’nin de desteğine ihtiyacı olacak. Sol Parti’yi yanına çekse bile, ırkçı parti sağ bloğun sunacağı gölge bütçeye evet derse Löfven yine de zor durumda kalabilir. İsveç’in uzlaşma kültürü üzerine kurulu siyasi hayatını her zamankinden farklı ve renkli bir sınav bekliyor.