Soru: Ben 4 yıldır iş yerimde çalışıyorum işyerimde ufak bir olay oldu. Haklı bir nedenle hakkımı aradım. Haklısın dediler. Ondan sonra iş yeri değişikliği yapacaklarmış. Ben engelliyim gitme imkânım yok, ama sözleşme de varmış. Ne yapmalıyım. Böyle bir şey mümkün mü? Bu işe İŞKUR aracılığı ile girmiştim.

Cevap: İşveren engelli çalışanı engeline uygun işlerde istihdam etmek zorundadır. Engelli işçiyi sözleşme gerekçesi ile ulaşım güçlüğü olan bir yere tayin etmek onun çalışma koşullarını ağırlaştırmak anlamına gelir. Dolayısı ile bu tayine itiraz ederek durumu sizi bu kuruluşa yerleştiren Türkiye İş Kurumu şubesine bildirmelisiniz.


İşten çıkışımızı hemen almamız mümkün mü?

Soru: İş sözleşmesini mobbing ve fazla mesailerinin gününde yatmadığını beyan ederek noter huzurunda iş fesih bildirimi yapar isek ihbar süresine uymaksızın haklı fesihten işten hemen çıkışımızı almamız mümkün mü?

Cevap:İşçinin haklı nedenle iş sözleşmesini sona erdirmesi İş Kanunu 24. madde ile düzenlenmiştir. Buna göre iş sözleşmesini bu madde çerçevesinde (derhal) sona erdiren bir çalışanın ihbar öneli sürelerine uymak zorunluluğu yoktur. Yani işten hemen ayrılabilir. Bu nedenle yapılan feshi işverene noter kanalı ile tebliğ etmek gerekir. Ancak konu yasal husumete dönüştüğünde (davalık olduğunda) iddialarınızı ispatlamanız gerektiğini de hatırlatırız.

Tekrar işe çağırmadılar

Soru: Merhaba Benim oğlum bir otomotiv firmasına ön sınavlar mülakatlar oryantasyonlar ve eğitimler sonrası garanti sorumlusu olarak 04.09.2020 de işle başladı. 3 ay sonra pandemiden dolayı ücretsiz izne çıkardılar son güne kadar çağrılmadı 14.06.2021 de askere gitmek için dilekçe verdi geri döndüğünde garanti işe alım var çalışan alımında ilk çağrılacak sensin dendi askerlik dönüşü üç dört defa işyerine gitti tekrar işe çağırmadılar şu zamana kadar da bir gelişme yok. Hiçbir tazminat vs. ödenmedi Ne yapmamı gerek. Cevabınız can kulağıyla bekliyorum. Şimdiden Çok Teşekkürler.

Cevap:Oğlunuz İş sözleşmesi devam ederken askere gittiyse askerlik sebebi ile işten ayrılmış olur ve şayet kıdem süresi (en az 1 yıl) oluşmuşsa kıdem tazminatına hak kazanır. Askerlik sonrasında ise işverene 2 ay içinde başvurup işe geri alınmasını talep edebilir. İşveren kadro müsait ise askerden dönen işçiye iş vermek zorundadır. Kadro müsait değilse ilk boşalacak kadroya askerden dönen işçiyi davet etmelidir. Kadro müsait olduğu halde askerden dönen işçisini geri almayan işveren işçiye 3 maaş tutarında tazminat öder.