SORU: Geçen ay tam zamanlı çalışmama rağmen işverenim hâlâ beni kısa çalışmada tutmaktadır; kaldı ki kısa çalışma olarak 30 gün göstermiş olup 1 gün bile sigorta primimi ödememektedir. Sadece maaşımı tamamlamak adına kısa çalışma ödeneğine ek yapıp maaşımı vermektedir, bu konu hakkında ne yapılabilir?

YANIT: İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde bu konuda ne yazık ki pek çok çalışandan benzer soru ve şikâyetler alıyoruz. Her şeyden önce kısa çalışma ödeneğinin yasaya konuluş amacı salgın, doğal afetler ve benzeri olumsuzluklar sebebiyle oluşan genel ekonomik krizlerden etkilenen işyerlerine ve bunların çalışanlarına destek olmaktır.

Dolayısıyla bir işyeri, faaliyetine geçici süreyle kısmen ya da tamamen ara verdiğinde, çalışanlarına belirli ölçüde de olsa kısa çalışma ödeneği ile nakdi destek sağlanır. Kimi işverenlerin kriz ortamından çıkar sağlamaya yönelik bu tür davranışları hem devleti hem de çalışanları suiistimal etmek anlamına gelir. Özetle işçinin ücretinin bir kısmını devlete ödetip faaliyetine devam etmek olarak açıklanabilecek bu davranışı kabul etmemelisiniz.

Tam çalışan bir işçi ücretini tam olarak almalı ve sosyal güvenlik primi de işverence ödenmelidir. Yapmanız gereken bu işyerini bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikâyet etmek olmalıdır. Böylece yersiz olarak ödenen kısa çalışma ödenekleri işverenden geri tahsil edileceği gibi kendisine idari para cezası da uygulanacaktır. Bu arada siz de işverenin bu davranışı karşısında İş Kanunu 24/2’nci madde kapsamında iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatınızı da talep ederek işten ayrılabilirsiniz.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BANKA BLOKE KOYABİLİR Mİ?

SORU: Benim bankaya kredi borcum var. Bu borçtan dolayı kısa çalışma ödeneğime banka bloke koyabilir mi?

YANIT: Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmeliğin 7’nci maddesinde aşağıdaki ibare yer almaktadır:

“Kısa çalışma ödeneği nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir veya temlik edilemez.”

Dolayısıyla bankaya olan borcunuzdan dolayı kısa çalışma ödeneğinize el konulamaz.