SORU: İşverenim bana maaş bordrosu vermiyor. Sabah 8 akşam 7 çalışma saatlerimiz ve bordroda mesai gösteriyor fakat bize bu ücreti ödemiyor ama mecburen imzalıyoruz. İmzayı atarken de bordronun üzerine bir kâğıt daha koyuyor ve sadece imzalanacak yeri görebiliyoruz. Lütfen yardımcı olun. İmza atarken fotoğraf çeksem kanıt olur mu acaba?

YANIT: İşçiye her ay ücret hesap pusulası (bordro) vermek İş kanununun 37. maddesi gereği yasal bir zorunluluktur. Ücret bordrosunda fazla mesai görünüp de karşılığı ödenmiyorsa bordroya niye imza atıyorsunuz? Bu imza sizin fazla mesai ücretini aldığınız anlamına gelir. Ancak uzlaşmazlık söz konusu olduğunda işverenin ispat külfeti bakımından bordro tek başına kanıt aracı olmaz, bordro da gösterilen tutarın işçiye ödendiğine dair banka kayıtları da gerekir. Gizli çekilen kamera kayıtları yasal olmayan nitelikte kanıt olduğu için kabul görmüyor. Yapmanız gereken size bir nüshası verilmeyen bordrolara kesinlikle imza atmamaktır. İşverenin bu davranışını işçi şikâyetlerini alan Türkiye İş ve Çalışma Kurumunun işyerinizin bağlı bulunduğu Müdürlüğüne şikâyet edebilirsiniz.

İŞVEREN BENİ İŞTEN ÇIKARABİLİR Mİ?

SORU: 3 sene 10 aylık bir çalışanım. Markette 11 kişiyiz 4 senemin dolmasına 1,5 ay var. İş kanununa göre 8 hafta ihbar tazminatım var. İşveren beni senem dolup kazanacağım yeni haklardan mahrum bırakmak için kıdem ve ihbarımı hemen ödeyip işten çıkarabilir mi? yoksa ihbar süresi göz önüne alınıp 4’üncü senem dolacak gibi yeni edineceğim hakları da ödemek zorunda mı?

YANIT: Öncelikle şu anda bildiğiniz gibi işten çıkarma yasağı var ve bu yasak halen devam ediyor. İşveren işçinin istifa etmesi ya da İş kanununun 25/2. Maddesi (İşçinin Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları) dışında çıkış yapamıyor. Diğer taraftan İşyerinizin mevcudu 30 kişinin altında olduğundan iş güvencesi kapsamında değilsiniz. Bu durumda işveren sizi geçerli bir sebep göstermeksizin işten çıkarabilir. Şayet 4’üncü yılınız dolmadan işten çıkarılırsanız işveren sadece çıkarıldığınız tarihe kadar olan süreye ait ihbar, kıdem ve kullanmadığınız yıllık izin haklarınızdan sorumlu olur. Yani 4’üncü yılınızın dolmasına çok az bir süre kaldığı için 4 yıl üzerinden ödeme yapmak gibi zorunluluk söz konusu değildir.