Pandemi sürecinde Aliağa'da bulunan PETKİM ve TÜPRAŞ'ta çalışan işçilerin hakları ellerinden alınmaya çalışılıyor. İşçiler 21 gün boyunca aralıksız çalışmaya zorlanırken, taşeron işçiler izoleye geçtiği zaman maaşları kesiliyor.

İşverenler pandemiyi fırsata çevirdi

Berkay SAĞOL

İzmir'in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren SOCAR Türkiye’nin iştiraki PETKİM ve TÜPRAŞ Rafinerisi'nde, pandemi sürecinde işçilerin yaşadığı sorunlarla ilgili Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay açıklama yaptı.

İşverenlerin pandemiyi fırsata çevirmeye çalıştığını söyleyen Oktay, "Pandemiyle beraber işçilerin vardiya gruplarında değişiklik yapıldı. 1 Haziran'dan itibaren PETKİM ve Star Rafinerisi'nde normal vardiya sistemine geri dönüldü ancak vakaların artmasıyla beraber 13 Kasım'da itibaren arkadaşlarımız tekrar izoleli vardiya gruplarıyla çalışmaya başladı. Biz işçilerin, arkadaşlarımızın sağlığını öncelik olarak görüyoruz ancak buralarda bir insanın kaldıramayacağı çalışma sistemi yaratılmaya çalışılıyor" dedi.

Pandemi döneminde bazı fabrikalar batarken PETKİM'in 145 milyon TL kâr açıkladığını hatırlatan Oktay, "Bizim arkadaşlarımız aralıksız çalıştı ve şirket o şekilde kâr etti. Böyle bir kâr elde ediliyorsa bizim arkadaşlarımız da haklarını almalı. Buna rağmen arkadaşlarımızın 7 gün çalışma, 7 gün izole dönemi bile fırsata çevirmeye çalışılıyor. SOCAR grubu bazı ünitelerde arkadaşlarımızı 21-22 gün aralıksız ve 12 saat boyunca çalıştırmak istiyor. Buna asla müsaade etmeyiz. Pandemi döneminde hareket alanımız kısıtlı olabilir ancak işverenlerin rahat kararlar almasına izin vermeyiz" diye konuştu.

"EYLEM KARARI ALMAKTAN ÇEKİNMEYİZ"

Taşeron işçilerin izole sürecinde maaşlarını alamadıklarına dikkat çeken Oktay, "Taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımıza izole haklarını kullandırmıyorlar. Kullandırdıkları zaman ise maaşlarını kesiyorlar. Taşeron işçiler, pozitifse veya temaslıysa bunu çekindikleri için dile getiremiyorlar. Burada SOCAR grubu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. SOCAR yönetimini tekrar uyarıyoruz. Pandemi döneminde bizim yani işçi arkadaşlarımızın üzerimizden daha fazla para kazanacak uygulamalardan vazgeçmeli" ifadelerini kullandı.

Son olarak TÜPRAŞ'ta yaşananları anlatan Oktay, şunları dile getirdi: "TÜPRAŞ işvereni yaklaşık 9 aydır pandemi sürecinde izoleli sistemde çalışırken, vaka sayılarının arttığı dönemde normal vardiyaya dönmek istiyor ve vardiya başlangıç saatlerini de 1 saat öne çekmeye çalışıyor. Gerekçe olarak ise duraklardaki yoğunluğu gösteriyor. Bu kararla işçi arkadaşlarımızın sosyal yaşamını tamamen ellerinden almak istiyor. Bu konularda ısrarcı davranılırsa, eylemsellik olarak daha farklı kararlar alacağız. Zaten 12 Eylül sonrası tüm yasalar işçilerin aleyhine oldu ancak pandemiyle beraber çıkan tüm kararnameler ve yasalar, işverenin ve sermayenin lehine oldu. İşverenler akıllarını başlarına alsınlar. Biz eylem kararlarını almaktan çekinmeyiz."