İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Taliban'ın, Afganistan'da faaliyet gösteren STK'lerin kadın personel çalıştırmasını 'askıya alan' kararına tepki gösterdi. Bakanlık, Taliban'a cinsiyetçi kararını yeniden değerlendirmesi için çağrıda bulundu.

İsviçre'den, kadınların çalışmasını 'askıya alan' Taliban'a tepki

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Taliban'ın, Afganistan'da faaliyet gösteren yerel veya yabancı sivil toplum kuruluşlarının (STK) kadın personel çalıştırmasını ikinci bir duyuruya kadar askıya almasına tepki gösterdi.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Bölümü Başkanı Heinrich Schellenberg, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, İsviçre'nin, Taliban'ın Afganistan'daki kadınların ulusal ve uluslararası STK'lerde çalışmasını yasaklamasını planlamasını öğrendiğinde şoke olduğunu belirtti.

"KARARI YENİDEN DEĞERLENDİRİN"

Schellenberg, "İnsani çabaların sonuçlarını değerlendiriyoruz ve Taliban'a bu kararını yeniden değerlendirmesi için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Taliban Geçici Hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık'ta Afganistan'daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimat ile kız öğrencilerin eğitimlerine ikinci bir duyuruya kadar ara verildiğini duyurmuştu.

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan yönetimine gelen Taliban sonrası, kamu ve özel sektörde çalışan çok sayıda kadın işini kaybetmişti.

(AA)