İsviçre’de ocak ayında başlayacak aşı kampanyasıyla yaza kadar tüm nüfusun aşılanması hedefleniyor. Aşıda öncelik yaşlılar, şeker hastaları, kronik akciğer rahatsızlığı olanlar ve yüksek tansiyon hastalarına verilecek.

İsviçre hükümeti, yaza kadar herkesi aşılamayı hedefliyor

Nurettin ELİBAL/ Basel

Yeni yılın ilk günlerinden itibaren İsviçre’de insanlar Covid-19’a karşı aşılanacak. Geçtiğimiz pazar günü Yeni Zürich Gazetesi’nin (NZZ) Pazar ekine konuşan Federal Sağlık Bakanlığı’nda enfeksiyon denetim görevlisi Virgine Masserey konu ile ilgili olarak, “Kantonlar aşı kampanyasının ocak ayında sorunsuz başlayabilmesi için hazırlıklara başladılar. Aşı kampanyası yaklaşık altı ay sürecek ve 2021 yazında tamamlanacak” dedi.

HER GÜN 70 BİN AŞI

NZZ’nin verdiği habere göre ocak ayında başlayacak aşı kampanyası ile altı milyon insanın aşılanması hedeflendi.

Virgine Masserey günlük 70 bin aşının yapılacağını, altı milyon insana ulaşılmak istenildiğini ya da isteyen herkese aşı yapılacağını vurguladı. Aşının dağıtım organizasyonunu kantonların yapacaklarını bunun için de kantonların büyük dağıtım merkezleri hazırladıklarını belirtti. Aşıda önceliğin sırayla; yaşlılar, şeker hastaları, kronik akciğer rahatsızlığı olanlar ve yüksek tansiyon hastalarında olacağını söyledi.

HANGİ AŞININ YAPILACAĞI HENÜZ BELLİ DEĞİL

Bilindiği kadarıyla bugüne kadar üretilmiş hiçbir aşıya İsviçre’de kullanım izni verilmedi. Denetim dairesi Swissmedic bu konuda Avrupa Birliği’ndeki görevlilerle sürekli fikir alışverişi içerisinde olduğunu açıkladı. Masserey, aşının İsviçre’de serbest bırakılmasının Avrupa Birliği’nden daha fazla uzamasının gerekmediğini de belirtti.

İsviçre’de ayrıca aşıyı reddeden kişilerle ilgili de tartışmalar başlamış durumda. Bu hafta yeni bir girişim başlatıldı. Bu girişim, aşılanmayı istemeyen insanların ‘sosyal ve mesleki haksızlığa uğrayabileceğini’ iddia ederek, bunu engellemek istiyor.