Avusturya ve İsviçre, son zamanlarda göçmen sayılarında yaşanan artış nedeniyle iş birliği yapacak. Anlaşma kapsamında Balkan ülkelerine vize hususunda baskı yapılacağı kaydedildi, Slovakya sınırında yeniden kontrollerin başlayacağı açıklandı. Söz konusu duruma Slovakya'dan tepki geldi.

İsviçre ile Avusturya arasında 'yasa dışı göçü durdurma' anlaşması: Slovakya'dan tepki geldi
Fotoğraf: Depophotos

Avusturya ve İsviçre, son aylarda göçmen sayılarındaki artış nedeniyle iş birliği yapma kararı aldı.

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, İsviçreli mevkidaşı Karin Keller-Sutter ile Zürih’te yaptığı görüşmenin ardından iki ülkenin 'düzensiz göçe karşı' eylem planı hayata geçirmeye karar verdiğini bildirdi. Buna göre, taraflar, göçle mücadelede daha yoğun iş birliği yapacak. İki ülke sınırında ortak çalışmaların artırılacağı, trenlerde kontrollerin sıkılaştırılacağı kaydedildi.

BALKAN ÜLKELERİNE VİZE BASKISI

Ayrıca Sırbistan başta olmak üzere Balkan ülkelerine vize hususunda baskı yapılacağı, Hindistan, Pakistan, Tunus gibi ülkelerden vizesiz bu ülkelere seyahat edilebildiği, bu durumun da düzensiz göçmen oranının artmasına yol açtığı belirtildi.

SLOVAKYA SINIRINDA YENİDEN KONTROLLER BAŞLIYOR

İçişleri Bakanı Karner, yarından itibaren Slovakya sınırında yeniden kontrollerin başlayacağını duyurdu. Karner, komşu ülke Çekya’nın da sınır kontrollerine başladığını hatırlatarak "İnsan kaçakçılarından önce harekete geçmemiz gerekiyor" dedi

Slovakya Başbakanı Eduard Heger ise Çekya’nın yeniden iki ülke sınırında kontrollere başlamasına tepki göstererek, Avrupa Birliği (AB) sınırları dışında 'düzensiz göçle' mücadele edilmesi gerektiğini savundu.

Heger, Sırbistan sınırında kontrollerin yoğunlaştırılması için Macaristan’a destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

AA