İsviçre, vatandaşlarına 3 farklı aşı seçeneği sunacak

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre'nin vatandaşlarına Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarını seçenek olarak sunması bekleniyor.

The Local'ın haberine göre, şimdiye kadar İsviçre'de sadece bir tür koronavirüs aşısı bulunuyor, ancak farklı üreticiden başka bir aşının da bu hafta piyasada olması planlanıyor.

İsviçreli yetkililer 3 farklı üreticiden 13 milyon doz aşı sipariş etmişti: 3 milyon doz Pfizer aşısı, 4.5 milyon doz Moderna aşısı ve 5.3 milyon doz AstraZeneca aşısı.

Şimdiye kadar, sadece Pfizer aşısı İsviçre'de kullanım onayı aldı ve kantonlara 230 bin doz aşı dağıtıldı. Bununla birlikte, Valais kantonunda üretilen Moderna aşısının önümüzdeki günlerde piyasa onayının alınması bekleniyor. Bu onay verildiğinde, Federal Toplum Sağlığı (FOPH) Direktör Yardımcısı Nora Kronig'e göre, 200 bin doz daha İsviçre'ye dağıtılacak.

Tüm bu aşılar hazır olup yaygın tedarik sağlandığında bile, ürünler muhtemelen tercihe bırakılmayacak. FOPH Enfeksiyon Kontrol Birimi Başkanı Virginie Masserey, "Aşıların etkililik ve güvenlik açısından denk olacağı varsayılıyor, bu yüzden burada belirleyici olacak şey aşı tedariği" diye konuştu.

Öte yandan, aşılar arasında bir farklılık tespit edilirse, Federal Bağışıklık Komisyonu, hangi aşının hangi yaş grubuna daha uygun olduğu konusunda öneride bulunacak.

Masserey, bu durumda seçimin hastalar tarafından değil, doktor veya kantondaki sağlık yetkili tarafından yapılacağını belirtiyor.

Bazı milletvekillerinin ülkede aşılamanın "çok yavaş ve etkisiz" olduğunu belirtmesine rağmen, sağlık yetkilileri herkesin yaza kadar aşılanacağını söylüyor.