Sarı Yelekliler, akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan isyanın birinci yılında da meydanlara çıktı. İsyanın liderlerinden Valette, “Hükümet bir gün bir şekilde pes etmek zorunda kalacak” derken, sokakları terk etmeyeceklerini vurguladı

İsyan 1 yıldır sürüyor

Fransa’da akaryakıt zamlarına karşı tepkiyle başlayan, kısa sürede neoliberal ekonomik politikalara karşı isyana dönüşen Sarı Yelekliler’in eylemleri birinci yılını doldurdu. Sarı Yelekliler'in gösterileri Fransa'nın en uzun süren eylemleri olarak kayıtlara geçerken, Emmanuel Macron hükümetinin politikalarına yönelik öfke dinmiş değil. Macron'un göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zengin ettiğini, orta ve alt gelirli insanların ise yaşamlarını zorlaştırdığını kaydeden Sarı Yelekliler, gösterilerin birinci yıl dönümünde dün de sokaklardaydı.

Gösteriler Macron hükümetine geri adım attırsa da Sarı Yelekliler atılan adımları yetersiz buldu. Eylemlere karşı sert güvenlik politikaları hayata geçirilse de eylemciler sokakları terk etmedi.

Sarı yelekliler ne elde etti?

Sarı Yelekliler taleplerini tam olarak karşılamasa da şirketlere ek vergi yükü getirilmesinden asgari ücrete 2019 itibarıyla aylık 100 avro zam yapılmasına kadar birçok konuda kazanım elde etti. İşverenin çalışanlarına bin avroya kadar ek vergi ödemeden fazla mesai ücreti ödeyebilmesi, 2 bin avronun altındaki emeklilik maaşlarından kesinti yapılmaması, çalışanların ödemesi gereken gelir vergisinin düşürülmesi, ayrıca emeklilik maaşının en az bin avro olması da önemli kazanımlar olarak göze çarpanlardan.

Sarı Yelekliler’in liderlerinden Thierry Paul Valette, yaptığı açıklamada, Macron’dan "Taleplerimize ilişkin hâlå somut cevap alamadık. Taleplerimizin tamamı yerine getirilene kadar gösterilere devam edeceğiz" diye konuştu. Ülkede birçok sektörde memnuniyetsizlerin olduğunu ve bu nedenle gösteriler yapıldığını ifade eden Valette, "Hükümet bir gün bir şekilde pes etmek zorunda kalacak" dedi. Valette, Paris Valiliği izin vermese de Paris'teki Champs-Elysees Caddesi'nde, yasal hakları olduğu gerekçesiyle gösteri düzenleyeceklerini söyledi. Çeşitli sektörlerin gelecek haftalarda düzenleyeceği gösterilere ve grevlere destek vereceklerini ifade eden Valette, gelecek yıl düzenlenecek yerel seçimlerde de yarışacaklarını sözlerine ekledi.

11 kişi öldürüldü

Bugüne kadar 11 kişinin polis şiddetiyle yaşamını yitirdiği eylemlerde, ölü sayısı şimdiden 1968 Mayıs protestolarındaki kayıpları geçti. Hükümetin paylaştığı son verilere göre gösterilerde 4 bin 245'ten fazla kişi yaralandı, 12 bin 107'den fazla kişi gözaltına alındı ve 3 bin 163'den fazla kişiye hapis cezası verildi. Polisin kullandığı silahlar nedeniyle 5 kişinin eli koptu, 23 kişi gözünü kaybetti, 479 kişi de yaralandı. Toplam 11 kişinin öldüğü eylemlerde bir kişinin polisin kullandığı savunma silahları nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.