İsyan bayrağı dalgalanıyor

Fotoğraf: Instagram/luiscarlosa85

Genç BirGün

Kolombiya’da sağcı Ivan Duque hükümetinin soygununa karşı direnenlerin arasında yer alan öğrenciler de eşit sağlık hizmetleri, kamusal-nitelikli eğitim taleplerini dile getiriyor. Kolombiya’da vergi reformu adı altında soygununa karşı başlayan protestolar 28 Nisan’dan bu yana hız kesmeden sürüyor. Protestoların başladığı günden bu yana ülke genelinde yerleştirilen güvenlik güçlerinin uyguladığı orantısız şiddet görüntüleri ‘SOS Colombia Nos Estan Matando’ etiketi ile dünya genelinde görünürlük kazandı.

Büyük hareketlilik yaratan eylemlerin ardından vergi yasasını geri çeken hükümetin bu hamlesi, protestolarda 24 kişiyi kaybeden ve polis şiddetine maruz kalan halkın öfkesini dindirmeye yetmedi. Polisin taciz, tecavüz, gözaltılar ve onlarca kişiyi katletmesi devletin üstünü kapatamadığı bir hal aldığı gibi sendikaların, öğrenci hareketlerinin, kadın örgütlerinin ve tüm Kolombiya halkının mücadelesini büyütüyor ve öfkesini harlıyor. 2019’da Şili’deki protestolarda çıkan “Fakire ekmek yoksa zengine de huzur yok” sloganı Kolombiya’da da direnişin sembolü sözlerden biri haline geldi.

GENÇLER DİRENİYOR

Üniversite harçlarını geçen aylarda protesto eden öğrenciler de bu protestolarda önemli bir yere sahip. Anonymous’un askeriye resmi sayfasını hacklemesi sonrasında Kolombiya’nın kredi ve borçlar sistemi olan ICETEX’i de hacklemeleri için attıkları tweetlerle öğrenciler ülke gündemine oturdular. Lucas Villa isimli öğrencinin barışçıl protestolar sırasında polis tarafından öldürülmesi, birçok öğrencinin de yaralanmasına rağmen öğrenciler protestolarda eşit sağlık hizmetleri, kamusal nitelikli eğitim taleplerini ve sağcı iktidara karşı öfkelerini dile getirmeye devam ediyorlar.

ÇÖZÜMSÜZLÜK BÜYÜYOR

Dünyanın her yerinde kapitalizmin bizi mahkûm ettiği çözümsüzlük büyüdükçe, umutsuzluğa kapılmak yerine yapmamız gerekenin daha cüretkâr mücadele yöntemleri olduğunu Kolombiya örneğinde bir kez daha görüyoruz. Kapitalizmin ürettiği çözümsüzlük karşısında öğrenci hareketlerinin ve halkın toplu mücadelesi bir isyan bayrağı olarak dalgalanıyor!