İsyan koşusu

Rıfat KIRCI

Ağır çalışma koşullarına, yoksulluğa, adaletsizliğe, baskılara karşı İstanbul Maltepe Miting Meydanı’na akın eden yüz binlerce emekçi, Saray’ın politikalarına karşı özgür, eşit, demokratik Türkiye umudunu büyüttü. Toplanma alanında sendikaların, siyasi partilerin pankartları, flamaları bir renk cümbüşü yaratıyordu. Marşlar, şarkılar çalıyordu. Kalabalık artmaya başladıkça sloganlar da sıklaştı. DİSK korteji ilgi çekiciydi. Binlerce işçi sabahın erken saatlerinde alana geldi.

Metal, belediye, liman ve pek çok iş kolundan sendika, uzun kortejler oluşturdu. İşçiler inançla, değiştirme umuduyla sloganlar attı. DİSK'li kadınlar pankartıyla ayrı bir kortej oluşturdu. Çocuklar, bebekler de alandaydı. Kadınlar, iş yerlerinde şiddete karşı daha yüksek mücadele verilmesi için ILO'nun 190 sayılı sözleşmesinin imzalanmasını istiyordu. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini haykırıyordu. Dikkat çeken sendikalar arasında Türk-İş'e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) da vardı. Mitinge yüzlerce üye işçisiyle katılan TÜMTİS güvencesizliğe ve düşük ücretlere karşı çıktı.

Gençler, alanı enerjiyle doldurdu

Mitinge yüksek düzeyde katılım sağlayan siyasi partiler arasında SOL Parti de yer aldı. Gençler yürüyüş alanını enerjisiyle doldurdu. Yüzlerce kişi, SOL Genç imzası attıkları pankartları taşıdı. En büyük pankartta "Eşit, özgür bir gelecek; laik bilimsel bir eğitim için bu çürümüş düzene ses çıkar" yazıyordu. SOL Genç'in yaptığı 'isyan koşusu' ise alanın enerjisini katbekat artırdı. Koşunun ardından ise sloganlar atıldı. DİSK'li işçiler de sloganlara eşlik ederek gençlere destek verdi.

Pandemi nedeniyle 2 yılın ardından çok daha kitlesel kutlanan bu 1 Mayıs toplumsal muhalefetin üzerindeki ölü toprağını atmaya başladığını gösterdi. Katılımın yüksekliği, alanın enerjisi sermayeden yana, halk düşmanı politikaları reddetme çağrısına işaret etti.