AKP ve MHP’nin ‘başörtüsü’ ve ‘aile tarifini’ yeniden tanımlayan anayasa değişikliği teklifine tepkiler büyüyor. AKP iktidarının kadınlara yönelik baskılarını eleştiren kadınlar “İsyanımızla bu iktidarı göndereceğiz” dedi.

İsyanımızla iktidarı göndereceğiz
Kadınlar, açtıkları birçok pankartı birbirine dikti. (Fotoğraf: BirGün)

Asena TUNCA

Kadınlar, Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun çağrısıyla, "Kadınların isyanı değiştirecek" diyerek dün bir araya geldi. Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde yapılan 2023’ün ilk eylemine CHP ve HDP'nin kadın yöneticileri de katıldı. Eylem öncesinde polisler, kadınların getirdiği pankartları kontrol etmek istedi. Pankartları göstermek istemeyen kadınlar ve polis ekipleri arasında arbede yaşandı. Polis LGBTİ+ bayrağını alana sokmak istemedi. Polis ekiplerinin müdehalesine rağmen alanda LGBTİ+ bayrağı açıldı. Ardından kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük", "Dünyayı yerinden oynatacağız", "Tek adamı isyanımız değiştirecek" sloganları eşliğinde, birçok pankartı birbirine dikti.

2023'TEN İSTEKLERİMİZ

Kadınlar ve LGBTİ+'lar 2023 yılındaki beklentilerini de anlattı. Kadınların istekleri arasında en çok hükümetin değişmesi ve erkek şiddetinin son bulması yer aldı. Dileklerin söylenmesinin ardından kadınlar açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tüm saldırılara sokaklarda cevap veren kadınlar 2023'e isyanı büyüterek geliyor. 2023 öyle sıradan bir yıl da değil, seçimlere doğru giderken AKP-MHP iktidarının ve tek adamın aynı eşitsizlik, aynı sömürü ve şiddetle iktidarını bir kez daha inşa etmesine ne pahasına olursa olsun engel olacağımız yıl. Hayatlarımızın ve haklarımızın seçim masalarında pazarlık konusu haline getirilmesine, yoksulluk, adaletsizlik bıkıp usanmış insanların öfkesini bastırmak için şiddetin dozunun her geçen gün artırılmasına, isyanımızın karşısına diktiğiniz cezasızlıkla ödüllendirilmiş erkek şiddetine ne pahasına olursa olsun hep aynı yanıtı vereceğimiz bir yıl.”

BAŞ KALDIRIYORUZ

Katledilen, tutsak edilen kadınların isimlerini de sıralayan kadınlar, "Hayatın her alanını dar eden tek adam rejimi haksızlık, hukuksuzluk, bizi esir almaya çalışan umutsuzluk hissi ve daha nicesine baş kaldırıyoruz" dedi. Öte yandan, kadınlar açıklamanın ardından tutuklu bulunan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile dayanışma çağrısı da yaptı.

***

İKTİDARIN TEKLİFİNE ‘HAYIR’

Eşitlik İçin Kadın Platformu, ‘başörtüsü’ ve ‘Aile yapısının düzenlenmesi’ne yönelik anayasa değişikliğine ilişkin dün açıklama yaptı. Açıklamada “Kadınların kılık kıyafetini düzenleme gerekçesiyle Anayasa değiştirmeyi gündemde tutmak, içinde bulunduğumuz karanlığı aydınlatacak bir konu değildir. Bu yapay gündemin, tahrip edilen demokrasinin, adaletin, laiklikten uzaklaşılan sosyal yapının yeniden inşasının konuşulduğu bir masada olmaması gerekir. Kurucu meclisin görevi olması gereken Kadınlara verilecek en değerli söz, eril şiddetten arındırılmış, her alanda eşitliğin sağlandığı bir hayattır. Kadınların kendi iradeleri ile verecekleri bir kararı siyasetin konusu olmaktan çıkarınız. Alternatif Anayasa değişikliği teklifi hazırlamaktan vazgeçiniz, iktidarın teklifine net ve ortak bir 'hayır' deyiniz” dedi.