Kazakistan’da zamların fitilini ateşlediği olaylara dair konuşan Tokayev, eylemlerin eşitsiz gelir dağılımı nedeniyle başladığını belirtti, eski lider Nazarbayev'i suçladı. Yabancı askerlerin ülkeden ayrılacağını açıkladı.

İsyanın nedeni artan eşitsizlik

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kazakistan’da 2 Ocak’ta zamlara karşı başlayan isyan dalgası Rusya öncülüğündeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne üye ülkelerin askeri desteğiyle bastırılırken ülkede karışıklık sürüyor. 5 Ocak’ta görevden aldığı Askar Mamin’in yerine Alihan Smailov’u başbakanlığa atayan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, oylamanın yapıldığı Parlamento’ya videoyla bağlanarak eylemler nedeniyle eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'i suçladı.

Parlamentoda yaptığı konuşmada ülkedeki duruma ilişkin açıklamalarda bulunan Kazak lider, ülkeyi yaklaşık 30 yıl boyunca yöneten Nazarbayev’in zengin insan katmanı yarattığını söyledi.

Sol Portal’ın haberine göre eski yönetimin yoksullukla mücadele ve adil gelir dağılımı konusunda başarısız olduğunu kaydeden Tokayev, mevcut yönetim olarak gelir uçurumunu düşürme, madencilik sektöründe vergileri artırma ve devlet tedariğindeki düzensizlikleri ortadan kaldırmak için girişimde bulunacaklarını belirtti.


ASKERLER AYRILACAK

Gösterilerin ardından gelen Rusya öncülüğündeki barış güçlerinin iki gün sonra kademeli şekilde ülkeden ayrılacağını açıklayan Kazak lider, "Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne bağlı barış kuvvetlerinin ülkedeki ana misyonu başarıyla sona erdi" ifadelerini kullandı. “Barış Gücü'nün çekilme sürecinin en fazla 10 gün olacağını da ekledi.

Kazakistan'a karşı bir terör savaşı başlatıldığını ileri süren Tokayev, operasyonun en zor kısmının atlatıldığını kaydederek, “Kazakistan, yasal olarak KGAÖ ortaklarından barış gücünü gönderme talebinde bulundu. Bu karar verildiği sırada Almatı üzerindeki kontrolümüzü tamamen kaybetmek üzereydik. Almatı'yı kaybetmiş olsaydık, başkenti ve ardından tüm ülkeyi kaybederdik" yorumunda bulundu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı daha önce ülkesinin askeri bir darbeyi atlattığını söylemiş, günlerdir süren huzursuzluğun arkasında Orta Asya, Afganistan ve Ortadoğu'dan militanların bulunduğunu söylemişti. KGAÖ Kazakistan'a 2 bin 300 asker ve 250 teçhizat konuşlandırılmıştı.

10 BİN GÖZALTI

Smailov, oylamanın ardından başbakan olarak yaptığı ilk konuşmada, öncelikli görevinin ülkede makroekonomik istikrarı sağlamak ve enflasyonu düşürmek olduğunu belirterek, “Vatandaşların tüm yasal talepleri kayda alınacak ve uygulanacak” dedi.

Göstericilere karşı cadı avı başlatan Kazak yönetimi protestolarda gözaltına alınanların sayısının dün itibariyle 9 bin 900’e çıktığını açıkladı. Olaylarda 164 kişinin de yaşamını yitirdiği belirtildi.

‘KAZAKLARIN KARARI’

Rusya’dan ise Kazakistan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Barış Gücünü ülkeden çıkarma kararına ilişkin Nursultan yönetiminin kararıdır açıklaması geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bu, tamamen KGAÖ'ye başvuran ülkenin özel hakkıdır. Bu onların analizi ve bizim buna karışma hakkımız yoktur" dedi.