İşyeri aracıyla kaza yaptım

Soru: Özel bir şirkette şoför olarak işe girdikten 4-5 ay sonra 28.01.2021 tarihinde şirket aracıyla tek taraflı olarak kaza yaptım hafif yaralandım. Hastane masraflarım Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödendi fakat araçta o dönem 18 bin TL masraf çıktı ve işyeri sırf özür dilemedim diye benden yarısını senet imzalatmak koşuluyla tahsil edeceğini bildirdi. Ben de işten ayrılmak istediğimi söyledim fakat senetleri imzalamadan gidemeyeceğimi söylediler. Ben 9 adet 1000 liralık senetleri imzalayıp çıkışımı aldım ve bu senetleri 10 gün sonra bankaya verdiklerini oraya ödeyebileceğimi söylediler ödemek zorunda kaldım ve son senedi de 15.12.2021 tahinde ödedim. Elimde banka dekontu ve ödediğim senetler mevcut. Şimdi asıl sorum şu; ben bu ödediğim paranın karşılığında eski işyerinden herhangi bir mal veya hizmet almadım. Aksine maddi ve manevi olarak zarara uğradım. Bu şekilde yasal olarak bir hakları var mıdır? Benden haksız kazanç sağladıklarını düşünüyorum ve bu sebeple elimde bulunun dekontlarla, senetlerle mahkemeye vermeyi düşünüyorum. Sizce kendi lehime sonuç alabilir miyim?


Cevap: Her şeyden önce işçinin işyerine (makina, teçhizat, araçları vb.) verdiği zararla ilgili olarak işverenin dava yoluyla işçiden yol açtığı zararın tazminini talep etmek hakkı vardır. Ayrıca işveren İş Kanunu 25/2. madde çerçevesinde işçinin yol açtığı zararın 30 günlük ücreti tutarını aşması koşulunda işçinin iş sözleşmesini sona erdirmek hakkı da vardır. Ancak işçinin ücretinden direkt kesinti yapmak suretiyle bu zararı tazmin edemez. Sizin somut olayınıza baktığımızda ise işten kendiniz ayrılmışsınız, işverene de zararı ödemeyi (senet yoluyla) kabul etmişsiniz. Aslında siz bu durumu kabul etmeseydiniz işveren sizden sadece dava yoluyla uğradığı zararı tazmin etmeye çalışabilirdi, ayrıca bu davayı da kazanıp kazanmayacağı da meçhuldü. Dolayısı ile şimdi geriye dönüp dava yoluna gitmenin ne ölçüde size fayda sağlayacağı ve böyle bir davayı kazanıp kazanamayacağınızı bir hukukçu ile değerlendirip buna göre birlikte hareket etmelisiniz.

İşe iade davası açmak istiyorum

Soru:
Zincir markette mağaza yöneticisi olarak 5 yıldır çalışmaktaydım. 24 Aralık’ta sözlü olarak çıkışım verildi. Ve noterden evrak gelecek dendi.28 Aralık’ta noter aracılığıyla işe çıkış evrakım geldi. İşe iade davası açmak istiyorum. Dava açsam yasal olarak hangi tarihten itibaren iade süresi geçerlidir? 24 Aralık sözlü tarih mi geçerlidir? Yoksa 28 Aralık noterden gelen evrak tarihi mi?

Cevap: Aslında size sözlü olarak işten çıkarıldığınızın bildirildiği tarih fesih tarihidir. Ancak siz elinizde yazılı belge olmadan bunu kanıtlayamazsınız. Dolayısı ile işveren muhtemelen 28 Aralık tarihini fesih tarihi olarak gösterecektir. Bu arada işe iade davası açmadan önce arabulucuya gitmeniz gerekirdi. Çünkü arabulucu süreci tamamlanmadan işe iade davası açılamıyor. Bu tür işlemlerin yasal süreleri var ve bu süreleri geçirmemek gerekiyor. Vakit geçirmeden bur avukatla görüşmelisiniz.