İzmir Tabip Odası, pek çok işyerinin revirinde lavabo ve suyun bile bulunmadığına, işyeri hekimlerine koruyucu ekipman sağlanmadığına dikkat çekti, acilen önlem alınmasını istedi

İşyeri hekimleri de risk altında

BirGün İZMİR

İzmir Tabip Odası, işyeri hekimi Dr. Muharrem İdiz’in Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmesi üzerine yayımladığı açıklamada, işyeri hekimlerinin de kişisel koruyucu ekipmana ve steril çalışma ortamlarına ihtiyaç duyduğuna, ancak bu konuda pek çok sorun yaşandığına dikkat çekti.

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından yapılan açıklamada işyerlerinde yaşanan sorunlar şöyle sıralandı: “Yeni işyeri hekimi kayıplarının olmaması için tüm yetkilileri sorumluluk almaya çağırıyor ve bazı gerçekleri de ifade etmek zorunluluğu duyuyoruz” dendi.

BİRÇOK REVİRDE SU BİLE YOK

Açıklamada, İzmir’de bin civarında işyeri hekiminin bulunduğu belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: “Şu anda birçok şirket evden çalışmaya geçmedi, işyeri hekimleri görevlilerinin başında. Kapalı ortamlar, plazalar, şantiyeler, atölyeler gibi çalışma ortamlarında çalışma hayatı devam ediyor. Birçok şirketin yeterli önlem almadığı, koruyucu malzeme temin edemediği ve işyerlerinde yeterli dezenfeksiyonu sağlayamadığı bilinen bir gerçek. İşyeri hekimleri de diğer hekimler gibi poliklinik hizmeti yaptığı için kişisel koruyucu ekipmana ve steril çalışma ortamlarına ihtiyaç duyuyor.”

Bu konuda ciddi sorunların yaşandığına vurgu yapılan açıklamada, şöyle devam etti: “Birçok işyerinde uygun şartlarda revir olanakları yok. Temizlik, havalandırma ve steril ortamı bırakın, lavabo ve suyu olmayan çok revir mevcut. Birçok işyerinde revirler için koruyucu maske, tulum, eldiven, el solüsyonları işveren tarafından sağlamadı. İşyeri hekimleri koruyucu malzemeleri kendileri temin ediyor. Kronik hastalığı olan çalışanlar halen birçok işyerinde çalışmaya devam ediyor. İşyerlerinde Covid-19 pozitif çıkan çalışanların ve birlikte çalıştıkları temaslıların eve gönderilmesi, evde izolasyonu gibi konularda sorunlar yaşanıyor.”

RİSK DEĞERLENDİRMESİ ŞART

İzmir Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, Covid-19 pandemisi ile mücadele eden sağlık çalışanlarının korunabilmesi için ivedilikle risk değerlendirmesi yapılması gerektiği de belirtilerek, “Alınmayan önlemler yüzünden sağlık çalışanlarının Covid-19 nedeniyle ölmesini istemiyoruz” dendi.