İşyerlerinde görev yapan 14 bine yakın işyeri hekiminin çok ciddi sorunları olduğunu belirten TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol Başkanı Dr. Metehan Akbulut, sorunların her geçen gün katlanarak arttığını söyledi.

İşyeri hekimlerinin sorunları katlanarak artıyor
Fotoğraf: Pixabay

HABER MERKEZİ

Türkiye genelinde 340 bin civarında işyerinde görev yapan 14 bine yakın işyeri hekiminin birçok problemi var ve bu sorunlar her geçen katlanarak artmaya devam ediyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği (İSİH) Kol Başkanı Dr. Metehan Akbulut, "Ücretlerin düşüklüğü, çalışma şartlarının ağırlığı, güvencesizlik, maaş ödeme düzensizlikleri, mesleki bağımsızlığın olmaması, SGK primlerinin eksik yatırılması, izin haklarının kullandırılmaması başta olmak üzere sorunlarımız katlanarak artıyor" dedi.

'İŞYERİ HEKİMLİĞİ SERTİFİKALARI YASADIŞI ŞEKİLDE KİRALANIYOR'

İşyeri hekimlerinin ücretlerinin düşük olmasının yanı sıra, görevlerini yapabilmek için kullandıkları araç, benzin, bilgisayar, internet gibi giderleri de kendi olanaklarıyla karşılamaya zorlandıklarını ifade eden Dr. Akbulut, "14 bin işyeri hekiminin büyük bir çoğunluğu ellerinde bilgisayarlarıyla bir işyerinden, diğerine hatta bir ilden diğerine yetişmeye çalışıyor. Üstelik yolda geçen bu süreler çalışma saatlerinden sayılmıyor. Meslektaşlarımız ayrıca hizmet verdikleri mekanların fiziki şartlarının yetersizliği, mobbing ve sözleşmesiz çalışmaya kadar birçok sorunla karşı karşıya" diye konuştu.

İşyeri hekimliği sertifikalarının OSGB’ler tarafından yasadışı şekilde kiralandığına tanık olduklarını vurgulayan Dr. Akbulut, şunları söyledi: "İşyeri hekimlerinin OSGB'ler aracılığıyla istihdam edilmesi, OSGB'lerin özel istihdam bürosu mantığıyla istihdam sağlamaya çalışması ve düşük ücretle çalışacak hekim bulmaya çalışması sonucunda, işçi sağlığını koruma ve geliştirme temel amacından uzaklaşmış uygulamalar ortaya çıktı. Nitelikli işçi sağlığı hizmetlerinin verilemediği bu ortamdaki sorunlar sadece işyeri hekimlerinin ve diğer İSG emekçilerinin değil; işçilerin, işçi ailelerinin, tüm halkın sorunlarıdır. İşyeri hekimlerinin ücretlerinin artırılması, mesleki bağımsızlıklarının güvence altına alınması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, özlük haklarının verilmesi, çalışma haklarının gasp edilmemesi, sertifika kiralamanın engellenmesi gibi birçok konuda mücadele yürütüyoruz."