İşyerimden tazminat alarak ayrılmak istiyorum

Soru: Ben 8 yıldır özel bir hastanede acil tıp teknisyeni olarak görev yapmaktayım. Ancak psikiyatrik nedenlerden dolayı kliniğe yatma durumum var. İş yerimden ayrılmak istiyorum ancak 8 yıllık emeğimi çöpe atmak istemiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Ek olarak son zamanlarda rahatsızlığım çalışır halde iken de farkında olmadan sinir krizleri geçirmem şeklinde kendini gösterdi. Bu durumu işveren bana karşı kullanabilir mi?

Cevap: Öncelikle geçmiş olsun. İşçi sağlık nedenleri ile bazı durumlarda işinden kıdem tazminatını alarak ayrılabilir. Bu İşçi bakımından İş kanununun aşağıdaki maddesinden sağlanmaktadır;

Madde 24 - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

Sizin sağlık durumunuz mevcut işiniz sonucunda bozuldu ise ve işininiz yapma konusunda bir engel teşkil ediyorsa bu durumu raporla kanıtlamak suretiyle yukarıda belirttiğimiz İş kanunu 24/1. Madde (a) bendi kapsamında tazminatlı olarak işten ayrılabilirsiniz.

Diğer taraftan İşveren de sizi sağlık nedeniyle işten çıkarırsa yine tazminatınızı ödemek zorundadır. Bu da İş kanununun aşağıdaki maddesinden kaynaklanmaktadır;

Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I- Sağlık sebepleri:

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

Görülebileceği gibi işverende işçinin sağlık sebebiyle iş sözleşmesini yukarıdaki madde çerçevesinde yer alan koşulların oluşması halinde sona erdirebilir. Ancak yine bu koşulda da sağlık durumunun bir kurul raporuyla saptanması gerekmektedir. Her iki durumda da İş sözleşmesinin sona ermesi sonucunda işçiye kıdem tazminatının ödenmesi gerekir.