SORU: Çalışan arkadaşlar arasında kötü niyetli olarak sadece beni ücretsiz izine ayırdılar ve yerime yeni bir personel aldılar. Yaklaşık 1 sene 7 aydır çalışmaktayım.

İşe girdikten 3 ay sonra 11 gün sigortamı yatırmayıp beni işten çıkarmışlar ve daha sonra bir sonraki ay prim ödemeye devam etmişler. Şirket şimdi de beni işten çıkarıp tazminat vermemek için böyle bir yola başvurdu ve haziran ayına kadar bu şekilde sürecin devam edeceğini, şirketin elinde böyle bir fırsat olduğunu dalga geçer gibi söylüyorlar. Hukuki süreç başlatmalı mıyım?

YANIT: Sorunuzun iki boyutu var: Birincisi, çalışıyorken çıkışınızı niye yapmışlar ve bu çıkış işleminden dolayı sizin sigorta primi yönünden gün kaybınız oluşmuş mu? Bunu e-Devlet uygulamasına girerek sigortalı hizmet dökümü sayfasından kendiniz görebilirsiniz.

Şayet bu işlem sehven, yani hatayla yapılmış bir işlem ise işyeriniz bu durumu düzeltmek için SGK’ye düzeltme bildirgesi verip sizin prim gün kaybınızı önlemelidir. Aksi halde bu sigortasız işçi çalıştırmak anlamına gelir ve işçi haklı nedenle iş sözleşmesini sona erdirerek kıdem tazminatı talep edip işten ayrılabilir.

Sorunuzun ikinci kısmına gelecek olursak:

İçinde bulunduğumuz pandemi dönemi uygulamalarından biri olan işçi çıkartma yasağına karşılık ücretsiz izne sevk etme işlemi, işyerinde adaletli ve objektif kurallara uygun olarak uygulanmalıdır.

Yani işveren pandemi sebebiyle üretim ve/veya hizmet üretmekte güçlük çektiği ve bu nedenle de işçilerini iş daralması sebebiyle ücretsiz izne sevk etmek zorunda olduğu iddiasında ise bunu sadece işyerinden seçtiği bazı işçilere uygulayamaz. Böyle davranırsa bu işverenin ayrımcılık yaptığı anlamına gelir. Bu da işverenin işçilerine eşit işlem yapma borcuna aykırılık teşkil ettiği gibi, İş Kanunu’nun 5’inci maddesinde yer alan ayrımcılık yasağı ilkesine de uymaz.

İşçi böyle bir durumda iddiasını kanıtlamak suretiyle işten haklı nedenle ayrılabileceği gibi, işverenden kıdem tazminatı dışında ayrımcılık tazminatı da talep ederek iş sözleşmesini sona erdirebilir. Bu tür konularda hukuksal sonuç doğuracak bir aksiyona geçmeden önce hukuksal destek almanızı tavsiye ederiz.