Kanada Başbakanı Justin Trudeau, koronavirüs salgınına yönelik yaptığı açıklamada, salgında şu an ilk ve en önemli aşamada olunduğunu kaydetti. Trudeau, “İnsanlar evlerinde kalmaya devam ederlerse yaz aylarında ilk aşamayı atlatmış oluruz” dedi

Kanada Başbakanı Trudeau: Salgında ilk ve en önemli aşamadayız

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, başkent Ottawa'daki konutunda düzenlediği günlük basın toplantısında, koronavirüs salgınına yönelik açıklamalarda bulundu. Trudeau, ülkede yaşamın 1-1,5 yılda normale döneceğine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “ İnsanlar eğer evlerinde kalmaya devam ederlerse önümüzdeki yaz aylarında ilk aşamayı atlatmış oluruz” diye konuştu.

Trudeau, şöyle konuştu:

"Salgında şu an ilk ve en önemli aşamadayız. Bunu atlatmamız çok önemli. Bunun için başından beri insanlara evlerinde kalmalarını ve çok gerekmedikçe dışarı çıkmamalarını söylüyoruz. Eğer evlerinde kalmaya devam ederlerse önümüzdeki yaz aylarında ilk aşamayı atlatmış oluruz. Bu da salgın nedeniyle kapanan bazı iş yerleri ve okulların yeniden açılması, işinden olanların işlerine dönmesi anlamına gelebilir. Evde kalmaya, sosyal mesafe kuralına uymaya, maske ve koruyucu malzemeleri kullanmaya devam ettiğimiz sürece normal hayata dönmemiz kolaylaşacaktır. Bu olmadığı takdirde virüse karşı aşı geliştirilinceye kadar normalimiz budur."

ACİL DURUM YASASI

Öte yandan Trudeau'nun, savaş şartları için hazırlanan ve bugüne kadar hiç uygulanmayan Acil Durum Yasası'nı devreye sokmak istediği ve bu durumun federal hükümetle eyalet hükümetleri arasında tartışmalara neden olduğu ortaya çıktı.

Kanada resmi yayın kuruluşu CBC'nin haberine göre, yasanın uygulanması için 13 eyaletin başbakanlarına mektup gönderen Trudeau, bugüne kadar birçok konuda farklı görüşleri olan başbakanların "Hayır" cevabıyla karşılaştı.

Yasanın uygulanmasına federal hükümete olağanüstü yetkiler vermesi nedeniyle karşı çıkan British Columbia Eyaleti Başbakanı John Horgan'ın telefonda yaklaşık 2 saat süren hararetli tartışmada Başbakan Trudeau'ya küfrettiği öne sürüldü.

Başbakan Trudeau, eyalet başbakanlarının ortak tepkisi üzerine yasanın uygulanmasından vazgeçti.

KANADA’DA SON DURUM

Kanada'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 103 artarak 579'a ulaştı.

Federal Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkede son 48 saatte Covid-19 görülen vaka sayısı 2 bin 755 artışla 22 bin 46'ya, hayatını kaybedenlerin sayısı da 103 artarak 579'a çıktı.

AA