Şu ana kadar hep sol hükümetler altında bulunan Emilia-Romagna bölgesinde gelenek değişmedi. Demokratik Parti (merkez sol) Emilia-Romagna bölgesinde kaybetmedi.

İtalya Bölgesel Seçimleri: Merkez Sol, Emilia-Romagna’da kaybetmedi
Fotoğraf: Arşiv

BARIŞ YÜKSEL / BOLOGNA

Solun ülkedeki kalesi olan ve şu ana kadar hep sol hükümetler altında bulunan Emilia-Romagna bölgesinde gelenek değişmedi. Demokratik Parti (merkez sol) Emilia-Romagna bölgesinde kaybetmedi. Parti sekreteri Zingaretti, Sardalyalar (Sardine) hareketine teşekkür etti. Calabria bölgesinde üçlü sağ koalisyonun adayı başkanlığı devralsa da Demokratik Parti yaşadığı bütün olumsuzluklara rağmen parti olarak en fazla oyu almayı başardı.

Demokratik Parti (merkez sol) ve sol bileşenlerinin adayı olan Stefano Bonaccini yüzde 51.4 ile oyların yüzde 43,6’sını alan merkez sağın ortak adayı Lig (Lega) Partisi senatörü Lucia Borgonzoni’ye karşı beş yıl sürecek olan ikinci dönemini kazanmış oldu. Hükümetin büyük ortağı olan 5 Yıldız Hareketinin adayı Simone Benini ise yüzde 3,5 oy aldı. Diğer adaylar ise yarımşar puana ulaşamadı.

Calabria’da Berlusconi’nin partisi Haydi İtalya (Forza Italia) üyesi Jole Santelli merkez sağın adayı olarak yüzde 55,3 oyla kazanmayı bildi. Merkez solun adayı Filippo Callipo yüzde 30,1’de kaldı. Hükümetin büyük ortağı olan 5 Yıldız Hareketinin adayı ise yüzde 8 barajının altında kaldı.

Demokratik Parti (Partito Democratico)

Emilia-Romagna’da merkez solun adayı Stefano Bonaccini, “Kibir asla kazanmaz, bu özgür ve muhteşem bölge Salvini’nin ilk kez yenildiğini tescilledi. Birçok insan bizi destekledi, çünkü onlar da bu seçimlerin bir dönüm noktası olduğunun farkındaydılar. Bu seçimi kendi yolumuzla ve adilce kazandık" dedi.

Bonaccini ayrıca bu seçim sonucunun “gelecek için bir ders olacağını” çünkü “meydanlarda insanların arasında olmayı unutmuştuk” açıklamasında bulundu. Parti sekreteri Zingaretti, “Salvini bugün kaybetti” diyerek Sardalyalar hareketine teşekkür etti.

Zingaretti şöyle devam etti: "lk amacımız İtalya’da yeni bir eylemler bütünü başlatmak. Emilia-Romagna’da çıkardığımız sonuç: Salvini çözüm üretemediği problemleri işaret etti ve halk buna tepki gösterdi. Salvini kaybetti ve hükümet güçlendi. Umarım 5 Yıldız Hareketi hangi tarafta duracağını doğru seçer.”

5 Yıldız Hareketi (MoVimento 5 Stelle)

İtalya Başbakanı Conte, “Matteo Salvini gerçek bir kaybeden, bölgesel yönetim seçimlerini bir referandum olarak sunmak istedi lakin halk ona gereken cevabı verdi. Bu dönem için planlarımız hazır. İnsanlar bizden aksiyon bekliyor" açıklamasında bulundu.

5 Yıldız Hareketi adayı Simone Benini, Emilia-Romagna seçimleri sonuçlarından memnun olduklarını belirtti. Sağın adayı olan Lucia Borgonzoni’nin “Sonuç ne olursa olsun, bölgesel mecliste muhalefet yapacağı beyanatının takipçisi olacağını" söyledi. Partinin geçen hafta istifa eden başkanı Luigi Di Maio yerine geçici olarak görevi yürütmekte olan Vito Crimi ise, “5 Yıldız Hareketi bitti diyenleri hayal kırıklığına uğratacağız. Bizler iki kutuplu parti sisteminin başarısızlığından doğanlarız, ayağa kalkıp tekrar başlayacağız. Sonuçta parlamento beş yıllık, orada değişen birşey yok.”

Lig (Lega)

Lig partisinden sağın adayı Lucia Borgonzoni daha önce sonuç ne olursa olsun senatörlükten istifa edip, bölge için çalışacağını söylemişti. Seçim sonrası ilk konuşmasında ise istifadan bahsetmeksizin, bölgenin insanlarının ihtiyaçları için çalışmaya devam edeceğinden bahsetti. Salvini “70 yıldır ilk defa Emilia-Romagna’da seçimler sonuna kadar devam etti. Calabria için mutluyum gururluyum. Eğer genel seçimler olsaydı, sağ koalisyon kazanmıştı” dedi.

İtalya’nın Kardeşleri

İtalya’nın Kardeşleri (Fratelli D’Italia) partisinin lideri Giorgia Meloni, sağ koalisyon içinde iki bölgesel seçimde adayları olmamasına rağmen, oylarını arttırdıkları için memnun olduklarını söyledi. Meloni, “Sağdaki birlikteliğin geliştirilip devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Biz onlara iki bölgede de destek çıktık sıra gelecek seçimlerde bu birlikteliğin devamında” dedi. Bu açıklama sağın içinde gerçekleşecek olan partiler ortak adayla girmeye devam mı edecek yoksa kendi adaylarını mı çıkaracak konusunda hesapların alevlenebileceğinin habercisi olabilir.

Sardalyalar Hareketi (Sardine)

Sardalyalar hareketinin Bologna kurucuları, "İşin en zor yanı şimdi başlıyor" dedi. Bahar ve yaz aylarında gerçekleşecek diğer bölgesel seçimlere atfen ihtiyatlı olup, seçimlerde hazır olacaklarını söyledi. Ayrıca, Avrupa’da on binlerce insanı onlarca meydanda buluşturan hareket, İtalyan medyasının onlara karşı olan ilgisizliğinden ve ihmalkarlığından şikayetçi.

italya-bolgesel-secimleri-merkez-sol-emilia-romagna-da-kaybetmedi-682437-1.

Demokratik Parti Sekreteri Zingaretti’nin Twitter hesabından sonuçları beklerken paylaştığı fotoğraf

Seçimlerin ardından

Sonuç olarak, İtalya’da geçtiğimiz pazar oldukça önemli bir politik eşik aşılmış oldu. Her ne kadar resmiyette bölgesel seçimler olsa da ülkedeki varolan politik iklimde bu seçimler sadece bölgesel seçim olmanın çok ötesindeydi. Nitekim seçim sonuçları da bunu ifade ediyor. Bölgesel seçimlerin sonuçları üzerine her ne kadar konuşmak için erken olsa da radikal değişikliklerin olacağının işaretlerini görmek mümkün.

Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası Salvini oylarını ikiye katlamış ve küçük ortağı olduğu hükümete güven oylaması isteğinde bulunmuştu. Başbakan Conte istifasını geciktirip, 5 Yıldız Hareketi ile Demokratik Parti’nin koalisyon görüşmelerine zaman kazandırmıştı. Daha sonra Salvini fikrini değiştirip hükümeti yeniden kurma isteğini belirtmiş olsa da 5 Yıldız Hareketi ile Demokratik Parti koalisyon konusunda anlaşmış ve ideolojik olarak spektrumun çok farklı bölgelerinde olmalarına rağmen hükümet kurmayı başarmışlardı. Bu da mültecilere karşı olan katı uygulamaları gevşetmiş, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerdeki gerilimleri azaltmıştı.

Ana muhalefet pozisyonuna düşen Salvini seçimlerde partisi lehine olan sonuçlardan sonra, İtalyan halkının değişim istediğini iddia ederek özellikle Emilia-Romagna seçimlerinin bir referandum olacağını ve partisinin bir ilki gerçekleştireceğinden bahsetmişti. Umbria’da gerçekleşen hastane skandalı sonrası, Demokratik Parti güç kaybetmiş, 5 Yıldız Hareketini destekleme kararı almış ve Umbria bölgesi bu olumsuzluklar altında ve iki partinin tabanını ortak aday konusunda ikna edememesi sonrası kaybedilmişti. Bu sağ koalisyonu daha da iştahlandırmış deyim yerindeyse tüm güçleri ile merkez solda olan Calabria ve Emilia-Romagna bölgesel seçimlerine saldırmalarına sebep olmuştu. Adaylar arasında, sosyal medya kanalları, TV ve diğer yayın organları üzerinden anlık denebilecek kadar yoğun strateji savaşları yaşandı. Sonuçta bu olağanüstü hâl çerçevesinde, seçimler gerçekleştirildi.

Son Avrupa parlamentosu seçimlerinden başarılı çıkan Salvini’nin Lig Partisi, sağın üçlü olarak kazandığı Calabria’da, oylarını altı ayda içerisinde, yüzde ondan fazla kaybedip yarıya düşürdü. Bölgesel adaylarından daha fazla görünür olduğu Emilia-Romagna’da ise Demokratik Parti’ye kaybetti. Her ne kadar, Salvini koalisyon olarak, biz mutluyuz dese de burada parti oylarını arttıran İtalya’nın Kardeşleri (Fratelli D’Italia) parti liderinin, “biz üzerimize düşeni yaptık, adayımız olmamasına rağmen, oyumuzu arttırdık ve varolan birlikteliğin devamını bekliyoruz” açıklaması, bahar aylarında gelecek diğer seçimlerde amiral gemisinin Salvini’den diğer sağ partilere geçebileceğinin habercisi olabilir.

5 Yıldız Hareketi’nde adalet bakanı Alfonso Bonafede, hafta içerisinde partinin yeni lideri seçildi. Görevi devreden geçici başkan Crimi, “Bonafede’nin seçilmesi partimizin ortak kararıdır. Kendisinin hükümetteki diğer güçlerle (Demokratik Parti) olan birlikteliğimizi yürütmesinde ve güçlendirmesinde gerekli adımları adımları atacağına inanıyoruz” dedi. Şimdilik partinin Demokratik Parti ile var olan hükümet ortaklığına dair ilk beyanatı birlikteliğin devamı yönünde. Lakin bu söylemin pratikteki yansımalarını ilerleyen günlerde daha net göreceğiz.

Demokratik Parti ihtiyatlı bir halde sonuçlardan memnun denebilir. Önemli bir eşiği, merkez sol değerlerinden ve söylemlerinden vazgeçmeden aşmayı bildiler. Parti, merkez solun oylarından fazlasını kazanmayı bildi. 5 Yıldız Hareketi’nden ve rakibi olduğu sağ partilerin tabanından da fazla oy almayı başarabildi. Mayıs ayında gerçekleşen AB parlamentosu seçimlerinde, sağ koalisyonun oldukça gerisinde olup kısa bir süre içerisinde farklı tabanlarda bir mobilizasyon sağlaması dikkate değer bir durum. Üzerine Emilia-Romagna bölgesinde rekor bir oranla sandığa mobilizasyon sağlayıp, ırkçılık ve popülist söylemler karşısında bir toplanma alanı haline geldi. Bu da bizi partinin önde gelenlerinin de farkında olduğu ve seçimin hemen sonrasında teşekkürlerini ilettiği Sardalyalar hareketine getiriyor.

Sardalyalar hareketi bu bağlamda ortaya çıkmış, sağın popülist ve ırkçı gördükleri söylemlerine karşı, kitlelerin tekil kişilerden daha fazla gücü olduğunu gösteren bir harekete dönüştü. Lakin, hareket içinde çok farklı fikirleri içerdiği için homojen olmaktan uzakta. Yaz aylarında gerçekleşecek olan seçimlere kadar, ülkenin politik arenasında ne tür değişiklikler olacağı ve bu olayların Sardalyalar hareketini nasıl etkileyeceği konusunda konuşmak için ise henüz erken.