İtalya’da bugün cumhurbaşkanı seçimi yapılacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İtalya'da parlamentonun alt kanadı, yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün oylama yapacak.

Mevcut Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın görev süresinin 3 Şubat'ta sona erecek olması nedeniyle yapılacak oylama, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nda yapılacak nihai oylama öncesinde gerçekleşecek.


Başbakan Mario Draghi, cumhurbaşkanı adayları arasında öne çıkarken, eski başbakan ve Forza Italia Partisi lideri Silvio Berlusconi adaylıktan çekildiğini duyurdu. Berlusconi dün yaptığı açıklamada "ulusal sorumluluk duygusuyla hareket ettiğini, ülkesine farklı şekillerde hizmet etmeye devam edeceğini" belirterek, bugünkü oylama öncesi "Merkez sağ ittifak olarak ortak bir teklifte bulunacağız" dedi. Başbakan Draghi'nin olası adaylığı ise aynı zamanda eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı olması nedeniyle kritik önemde görülüyor. Ülkede AB toparlanma paketinin kullanımına yönelik Ocak 2021’de çıkan siyasi kriz sonrası, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Draghi'yi hükümet kurmakla görevlendirmişti. Altı büyük partinin desteğini alan Draghi, 5 Yıldız Hareketi (M5S), Lig Partisi ve Forza İtalya'nın dahil olduğu geniş koalisyon hükümetini 13 Şubat 2021’de kurmuştu.

CUMHURBAŞKANI YEDİ YIL GÖREVDE KALACAK

Ülkedeki yasalara göre, cumhurbaşkanı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 ömür boyu senatör ile alt kanat Temsilciler Meclisi’ne üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla oluşan 1009 üyeli "Büyük Seçici Meclis"teki oylamalarla belirleniyor. Cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlanması için adayların, ilk 3 turda 1009 üyeli meclisin 3’te 2’sinin desteğine yani 672 oya ulaşması gerekiyor. İlk 3 turda adayların yeterli oyu alamaması halinde, 4'üncü turdan itibaren delege sayısının yarısından bir fazlasıyla sağlanan salt çoğunluk aranacak. Bu tur ve sonrasında 505 oya ulaşan aday, ülkede 7 yıllığına cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek.