İtalya’da dev mitingin gölgesinde seçim

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İtalya'da iki hafta önce düzenlenen yerel seçimlerin ikinci turu dün başladı. Seçmenler bugün tamamlanacak seçimlerde aralarında başkent Roma ve Torino, Trieste gibi büyükşehirlerin de olduğu 65 kentte ikinci tura kalan adayları oyluyor.

Seçim sonuçlarında merakla beklenen yerlerin başında Roma geliyor. İlk turda yüzde 30,14 ile birinci çıkan merkez sağ ittifakın adayı Enrico Michetti ile yüzde 27,03 ile ikinci sırada yer alan merkez solun adayı Roberto Gualtieri belediye başkanlığı için güçlü adaylar olarak öne çıkıyor.

SEÇİMLER ÖNCESİ FAŞİZME KARŞI MİTİNG

İtalya halkı aynı zamanda sendikaların hafta sonu yaptığı kitlesel mitingin atmosferinde dünkü seçimlere gitti. Ülkenin en büyük işçi sendikası İtalya Genel İş Konfederasyonu (CGIL) geçen hafta Roma'da Covid-19 önlemlerine karşı düzenlenen protesto sırasında genel merkez binasının faşist grup Forza Nuova'nın (FN) saldırısına uğraması üzerine cumartesi günü miting düzenledi.

San Giovanni Meydanı'nda düzenlenen "Faşizm bir daha asla" başlıklı mitinge sendika organizatörlerine göre 200 bin kişi katılırken Forza Nuova partisinin feshedilmesi için çağrı yapıldı. CGIL Genel Sekreteri Maurizio Landini, mitingde yaptığı konuşmada, "Bu, herkes için demokrasiyi savunan bir gösteri. CGIL’e saldırı, tüm ülkenin çalışma onuruna yapılmış bir saldırıdır" diyerek Forza Nuova'nın kapatılması gerektiğini belirtti.

Ülkedeki diğer büyük sendikalar UIL ve CSIL de mitinge destek verirken sendikaların saldırıya ilişkin ortak açıklamasında "CGIL genel merkezine yapılan faşist manga saldırısı tüm İtalyan sendikalara, iş dünyasına ve demokrasimize yönelik bir saldırıdır. Neofaşist ve neonazi örgütlerin dağıtılarak zarar veremeyecek hale getirilmesini talep ediyoruz" denilmişti.