Avrupa’da büyüyen ırkçılık futbol sahalarını sarmaya devam ediyor. Corriere dello Sport’un Inter’in yıldızı Lukaku’yu kullanarak attığı, ‘Black Friday’ (Kara Cuma) manşeti büyük tepki topladı

İtalya'da ırkçılık gazetelere kadar sıçradı: Skandal manşet

YUNİS ALAÇAM

Avrupa’da son dönemde ırkçılık vakaları gittikçe artıyor. İtalya’da Corriere dello Sport gazetesinin önceki günkü manşeti büyük tepki çekti. Gazete bugün oynanacak Inter-Roma mücadelesi için Romelu Lukaku ve Chris Smalling’in fotoğraflarını kullanarak, ‘Black Friday’ (Kara Cuma) manşetini attı. Manşet Avrupa’da büyük tartışmalara neden olurken, Roma Twitter hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

BİRÇOK OYUNCUYA SALDIRILDI

Lukaku’nun kullanıldığı habere “Kara Cuma” yazılması, ırıkçılık tartışmalarını da beraberinde getirdi. Son dönemde İtalya’da ırkçılık olayları tavan yapmışken, böyle bir ifadenin tercih edilmesi gazeteyi zor durumda bıraktı. Başta İtalya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde, gazetenin ırkçılık amacıyla bu haber başlığı ve görseli seçtiği ifade ediliyor. Bilindiği gibi bugüne kadar İtalya’da, birçok oyuncu ırkçı saldırılara maruz kaldı. Son olarak Brescia forması giyen Balotelli, ırkçılık yapıldığı için maç içinde gözyaşlarına hakim olamamıştı.
Lukaku, eylül ayında oynanan Cagliari maçında ırkçı tezahüratlara maruz kalmıştı. Serie A’da yürütülen soruşturma sonunda Cagliari hiçbir yaptırıma maruz kalmadı. 80 yaşındaki spor yorumcusu Luciano Passirani de Lukaku’yu sahada durdurabilecek tek şeyin ona 10 tane muz vermek olduğunu söylemesi sonrası çalıştığı kanaldan kovulmuştu.

CEZALAR YETERSİZ

UEFA ve FIFA’nın bu konuda yetersiz cezalar vermesi ise tartışma konusu. Ankaragücü’nün Senagalli futbolcusu Ricardo Faty, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dürüst olmak gerekirse, FIFA ve UEFA’nın işini düzgün yaptığını düşünmüyorum” dedi. Faty, “Örneğin, İngiltere’de holiganizm ortadan kaldırıldı ama İtalya’da bu meselenin ciddiye alındığını düşünmüyorum, çünkü her hafta sonu bir şeyler oluyor. İnsanlar, FIFA’dan ya da futbol federasyonundan korkmuyor. Bu örgütler bu konuda daha güçlü olmalı” diye konuşmuştu.

‘BÜYÜK BİR PROBLEM’

Daha önce Roma’da da forma giyen 33 yaşındaki futbolcu, “Kişisel olarak şimdiye kadar hiçbir ırkçı saldırıyla karşılaşmadım. Bazı arkadaşlarım bu tarz durumlarla karşılaştı ve bunların çoğu İtalya’da. Irkçılık, İtalya için büyük bir problem” ifadelerini kullanmıştı.