İtalya'da koalisyon hükümetinin ortaklarından Italia Viva partisinin lideri Matteo Renzi hükümetten çekildiklerini açıkladı.

İtalya'da koalisyon krizi: Renzi hükümetten çekildiklerini açıkladı

İtalya'da koalisyon hükümetinin ortaklarından Italia Viva (Iv) partisinin lideri Matteo Renzi hükümetten çekildiklerini açıkladı.

Ülkede hükümet krizi çıkararak pandemi sürecinde sorumsuzca davrandığı eleştirilerini cevaplayan Renzi, "Kurumlarda karşılaşılan bir siyasi kriz var zaten. Bu kriz uzun zamandan beri var ve bizim tarafımızdan çıkarılmadı. Dramatik bir pandemi ile karşı karşıyayız ancak bu, hükümeti ayakta tutan tek şey olmamalı" ifadelerini kullandı. Renzi, "Gerçeği konuşmak için cesaret gerekiyor. Demokrasi reality show değildir" dedi.

Bütçe değişikliğine onay vereceklerini ve hükümetin yanında olacaklarını ifade eden Renzi, Cumhurbaşkanı Sergio Matterella'ya güvendiğini vurguladı.

Italia Viva partisinin lideri ve eski başbakan Matteo Renzi, parti grubunun bakanları hükümetten çekerek Conte’nin hükümetini bozup bozmayacaklarına çarşamba günü karar vereceklerini söylemişti.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, koalisyon küçük ortağı Italia Viva (Iv) partisine mensup bakanların hükümetten ayrılmamasını ve koalisyonun devam etmesini umduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Conte, "Cumhurbaşkanını, kurtarma fonu, koalisyonun durumu ve sonraki adımlar hakkında bilgilendirdim. Ben her zaman hükümetin, tüm koalisyon ortaklarının desteğiyle ilerleyebileceğini söyledim. Koalisyonu güçlendirmek için son ana kadar çalışacağım. Vatandaşların çıkarı her şeyden önce gelir" demişti.

Conte, gazetecilerin hükümetteki krizi ve Iv partisi mensubu bakanların hükümeti bırakıp bırakmamasına ilişkin sorulara ise "Umuyorum ki bu noktaya gelinmez. Bir yasama paktı üzerinde çalışıyorum ve yapıcı bir ruha ihtiyacımız var. Hükümet, sağlam bir çoğunluğa sahip olmalı. Italia Viva, problemlerin yerine yapıcı bir tonun bende her zaman karşılık bulduğunu biliyor. Bir masanın etrafında buluşulabileceğine inanıyorum" yanıtını vermişti.

Kabinede 2 bakanı bulunan Renzi'nin partisi IV'nin özellikle parlamentonun üst kanadı Senato'daki 18 senatörü, Conte liderliğindeki M5S, PD, Özgürler ve Eşitler (LeU) ve Iv'nin oluşturduğu koalisyonun parlamentodaki çoğunluğu açısından kilit önem taşıyor.

Kaynak: AA / İHA