İtalya’da kriz yeni başlıyor
Eski İtalya Başbakanı Mario Draghi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

İtalya’da yaşanan hükümet krizi sonucunda halk, 25 Eylül'de sandık başına gideceği açıklandı.

Covid-19 salgınının yol açtığı sağlık ve ekonomik krizle mücadele için 10 partinin desteğiyle kurulan Draghi hükümeti, 20 Temmuz'da koalisyon ortağı 3 parti; 5 Yıldız Hareketi, Lig ve Forza Italia'nın desteklerini çekmesi neticesinde çöktü. Böylece yalnızca 18 ay aktif olarak görevde kalabildi.

AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞTE

Ülkede sağın yükselişi ise seçim öncesi anketlere yansıdı. İtalya'da son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre faşist çizgiye yakın aşırı sağcı Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya'nın Kardeşleri (FdI), yüzde 23-25 civarındaki oy oranıyla ilk sırada yer alıyor. Merkez solun çatı partisi Demokratik Parti (PD) de yüzde 22-23'lük oy oranıyla ikinci sırada gözüküyor. Üçüncü sırada ise yüzde 12-14 civarındaki oy oranıyla İtalyan siyasetinde Rus etkisinde olmakla itham etilen sağcı Matteo Salvini liderliğindeki Lig Partisi bulunuyor.

Seçim bu şekilde sonuçlanırsa hiçbir parti, parlamentoda tek başına hükümeti kuracak çoğunluğa erişemiyor. Bu durumda aşırı sağcı FdI'nin merkez sağ ittifakın diğer iki büyük üyesi Lig ve Forza Italia ile seçimden sonra sağ koalisyon hükümeti kurması ihtimali, dile getirilen güçlü senaryolar arasında yer alıyor.