İtalya’da merkez sol, 50 yıldır elinde tuttuğu Umbria bölgesini kaybetti

BARIŞ YÜKSEL | Bologna

İtalya’nın merkezinde yer alan Umbria bölgesi elli yıl aradan sonra merkez sol tarafından yönetilmeyecek. Geçen pazar günü yapılan seçimlerde sağın adayı olan Donatella Tesei, merkez sol ve 5 Yıldız adayına karşı ezici bir üstünlükle kazandı. Bu durum, bölgesel seçimlerin İtalya’daki 50 yıla dayanan geçmişinde ilk kez gerçekleşti.

Geçtiğimiz Mayıs’ta gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Salvini’nin Lig Partisi yüzde 38 oy aldığında dahi merkez sol, bölgede yüzde 62 oya sahipti.

TORPİL VE SIZDIRMALAR SONUCA ETKİ ETTİ

Bu sonuçların yerel ve genelde önemi büyük. Geçtiğimiz Nisan ayında Demokratik Parti’nin Umbria bölge sekreteri ve Peruggia hastanesi müdürü görevi kötüye kullanmak, yanlış beyanda bulunmak, adam kayırma ve torpil gibi suçlardan tutuklanıp mahkemede ifade vermişti. Soruşturma, bazı adaylara hastanede işe alımlarda soruların önceden sızdırıldığı üzerine kuruluydu. Konuyla ilgili otuzun üzerinde kişi davayla ilişkilendirilmiş ve son belediye başkanı Catiuscia Marini de benzer suçlamalardan ifadeye çağrılmıştı. İlerleyen süreçte de Marini istifa etmişti.

SALVİNİNİ GERİ Mİ DÖNÜYOR?

Hastane skandalı sonrası, pazar günkü seçimler çiçeği burnunda hükümetin ilk güvenoyu denemesiydi. Sonuçların, yeni kurulmuş denebilecek Demokratik Parti (Merkez Sol) ve 5 Yıldız Hareketi (popülist) koalisyon hükümetine etkisi büyük bir tartışma konusu. Hükümetin büyük ortağı pozisyonunda olan 5 Yıldız Hareketi bu seçimlerde yüzde 10’un, Demokratik Parti ise geleneksel seçim kalelerinden birisi olan bölgede yüzde 25’in altına düşmüş durumda. Aralık ayında Calabria ve Ocak ayında Emilia- Romagna bölgesel seçimleri koalisyon hükümetinin güven testine gireceği seçimler olacak.