İtalya, kömürü terk etme kararı aldı

İtalya Hükümeti, kömüre dayalı elektrik üretimini terk etme kararı aldı. 2025 yılına kadar İtalya’da tüm kömürlü termik santralların kapatılacağı açıklandı.
Açıklama, İtalya Parlamentosu’nda Ulusal Enerji Planı Taslağı sunumunda Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ve Çevre Bakanı Gian Luca Galleti tarafından yapıldı. Nihai Planın ise hükümet tarafından onaylanması bekleniyor. İtalya, Birleşik Krallık, Hollanda, Fransa ve Portekiz gibi kömürü terk eden ülkeler kervanına katıldı.Açıklamanın ardından sivil toplum sözcüleri İtalya’dan gelen açıklamanın Fransa, Birleşik Krallık ve Hollanda gibi büyük Batı Avrupa ülkelerinin benzer vaatleri takip ettiğini ve Almanya’nın bu ülkelerin izinden gitmesi gerektiğini kaydetti.

Chris Littlecott, Progam Lideri, E3G düşünce kuruluşu:

"İtalya’nın, G7 Başkanlık süresinin sonuna gelirken açıkladığı, 2025 yılına kadar kömürü terk edeceğine dair olumlu taahhütü bir gerçek uluslararası liderlik örneğidir. İtalya, artık önümüzdeki on yıl içerisinde kömüre dayalı elektrik üretimini kademeli olarak terk etmek üzere eyleme geçen ve G7 ülkesi olan Kanada, Fransa ve Birleşik Krallık’a katılıyor. Bu ülkeler bir araya gelerek, kömüre karşı eyleme geçen ülke ve bölgelerden oluşan ve giderek büyüyen bir koalisyona öncülük edebilir.

İtalya’nın taahhütü, kömürlü termik santralların Trump hükümetinin söylemlerine rağmen ABD’de kapatılmaya devam edileceğinin diğer hükümetler tarafından anlaşıldığını gösteriyor. Hükümetler haklı olarak, (bir yandan işçiler ve topluluklara desteği arttırarak) kirli kömürden temiz enerjiye geçiş patikası sunmaya çalışıyor.

İtalya’nın açıklaması Almanya’da iktidara gelecek hükümet üzerindeki baskıları daha da artırıyor. Şansölye Merkel’in sorunla yüzleşeceği ve önümüzdeki yıl içinde kömürün kademeli olarak terk edilmesine dair planı ortaya koyacağı yadsınamaz bir gerçek.

İtalya’nın kömürü terk etmesi sadece 15 yıllık bir kömürlü termik santralın kapatılmasına yol açacak. Bu, kamuoyu muhalefeti ve kömürün bir geleceği olmadığına dair uyarılara rağmen yapılan yatırım kararının ne denli yanlış olduğunu gösteriyor. İtalyan’ın en büyük elektrik şirketi Enel artık kömürlü termik santral teşviklerinin peşini bırakmalı ve temiz enerjiye geçişi hızlandırmalıdır. Yakın zamanda Hem İtalya hem de Hollanda’da kömürlü termik santrallerin gerek üzerine kapatılması, Avrupa’nın hiçbir yerinde yeni kömürlü termik santrallerin iş yapamayacağını ortaya koydu: tüm elektrik üreticileri ve yatırımcılar artık kömürde diretmenin yanlış bir seçim olduğunun farkında.”

Jan Kowalzig, Kıdemli İklim Değişikliği Politikaları Danışmanı, Oxfam Almanya:

“Bonn’da yapılacak Birleşmiş Milletler iklim görüşmelerinin arifesinde İtalya kirli kömürü terk edeceğini açıklarken, Almanya’da hükümet kurma müzakerelerini yürüten politikacılar hala Paris Anlaşması’nı ne kadar ciddiye aldıklarına karar verecekler. Söylemler yeterli değil. Almanya mevcut sera gazı hedeflerini ancak iklim değişikliğine yol açan kömürden hızlı bir çıkış yaparak tutturabilir. Fransa, Birleşik Krallık, kanada ve artık İtalya, şimdiden kömürü terk etmeye karar verdi. Artık Almanya da bu yolu izlemeli; önümüzdeki on beş yıl içinde kömürün terk edilmesine dair güçlü bir strateji kurulacak hükümetin koalisyon anlaşmalarındaki kilit madde olması gerekiyor.”

Mariagrazia Midulla, WWF Italya, İklim ve Enerji Sorumlusu:

“Bugün yapılan açıklama bizi Paris Anlaşması hedeflerine bir adım daha yaklaştırıyor. İtalya hükümeti kömürün iklim, sağlık ve çevre katili olduğunu nihayet kabul etti. WWF İtalya yıllardır kömürün terke edilmesi için kampanya yürütmekte. Bu gelişme, İtalya’da fosil yakıtların geride bırakılması ve %100 yenilenebilir enerji yolunda bir dönüm noktası olduğu gibi, yıllardır karbonsuzlaştırma çağrısı yapanlar için de bir zafer niteliğinde. Hükümet artık bu cesur planı hayata geçirmelidir.”

Darek Urbaniak, Kıdemli Enerji Politikaları Sorumlusu, WWF Avrupa Politika Ofisi:

"İtalya’nın açıklamasıyla kömür endüstrisinin tabutuna bir çivi daha çakıldı. Diğer AB ülkeleri acele etmeli ve aynı yola girmelidir. Kömürün geçmişte kaldığını ve geleceğin %100 yenilenebilir enerjiden oluşması gerektiğini hepimiz biliyoruz.”

Avrupa’nın kömüre dayalı elektrik üretimini kademeli olarak terk etmesi

· Birleşik Krallık geçen günlerde 2025’e kadar kademeli olarak kömürü terk etme taahhüdünü tekrarladı ve Kanada ile birlikte kömürlü termik santralların sonunu getirmek için bir küresel koalisyon oluşumunu açıkladı.

· Hollanda’da, yeni hükümet 2030 yılına kadar tüm kömürlü termik santrallariı kapatılmasının koalisyon anlaşmasında yer aldığını açıkladı.

· Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron seçilmeden önce yaptığı açıklamalarda, ülkedeki tüm kömürlü termik santralları 2022 yılına kadar kapatacağını ifade etmişti.

· Portekiz’de, Çevre Bakanı kömüre dayalı elektrik üretimine 2030 yılından önce son verileceğini geçtiğimiz günlerde tekrar etti.

· Belçika ve Baltık ülkelerinin de aralarında bulunduğu Yedi Avrupa Birliği ülkesi, kömürü tamamen terk etmiş durumda.