152 koronavirüs vakasının tespit edildiği ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği İtalya, Çin ve Güney Kore'nin ardından virüsten en fazla etkilenen üçüncü ülke oldu

İtalya koronavirüsten en fazla etkilenen üçüncü ülke

Barış Yüksel / Bologna

İtalya'da yeni tip koronavirüs salgının bilançosu artıyor. Şu ana kadar 3 kişinin yaşamını yitirdiği ülkede Sivil Toplum Halk Sağlığı Başkanı Angello Borrelli 152 vakanın tespit edildiğini doğruladı. İtalya, Çin ve Güney Kore'nin ardından koronavirüsten en fazla etkilenen ülke oldu.

Hükümet tarafından alınan önlemler İtalyan günlük yaşamı için oldukça radikal. Kararlar radikal olduğu için, özellikle kuzey bölgelerindeki halka yapılan sağduyulu olma çağrısı da günlük pratiklerde karşılık bulmakta birtakım zorluklar yaşıyor.

Hükümet tarafından alınan kararlar arasında virüsten etkilenen bölgelere giriş çıkışların yasaklanması; okul, müze ve kamu dairelerindeki hayati çalışmalar hariç hizmetin durması gibi toplumsal paniğe sebep olabilecek birtakım önlemler var. Durumun farkında olan Başbakan Conte “Bu kararlar yerel halkı korumak için alınmış geçici kararlar” diyerek toplumu sakinleştirmeye yönelik mesajlar vermeye çalışıyor. Ayrıca Avrupa’da serbest dolaşıma izin veren Schengen antlaşmasına yönelik sorular için, Başbakan Conte “Şimdilik Schengen antlaşmasının iptalini gerektirecek kadar orantısız önlemlere gerek yok, lakin İtalya bir hastane de olmayacaktır” diyerek aslında durumun gerektiğinde Schengen antlaşmasının askıya alınmasına kadar gidebilecek önlemler zincirinin konuşulduğunun mesajını veriyor.

KUZEY İTALYA'DA DURUM CİDDİLEŞİYOR

İtalya’da geçtiğimiz hafta sonu birçok ilde gerçekleştirilmesi planlanan geleneksel festivallerin koronavirüs sebebiyle iptal edilip edilmemesi durumu bütün siyasi yönetimlerin omuzlarına çok fazla yük bindirdi. Sonuçta her ne kadar Emilia- Romagna ve Sicilya gibi bölgelerde tümden iptal edilmese de Milano ve Venedik gibi önemli şehirleri içinde barındıran Lombardiya ve Veneto bölgelerinde iptal edilmesi, kamuoyunda çok fazla karşılık buldu. Ülkenin ikinci büyük şehri Milano’da birçok süpermarkette rafların boşalmasına dair çok fazla fotoğraf ve video, farklı sosyal mecralarda dolaştı. Bunun da yeni başlayan haftada daha fazla krize sebep olmasından korkuluyor. Nitekim Hong Kong ve Singapur örneklerinde bu durum bir krize dönüşmüştü.

Şu an için insanların zorunda olmadıkça evlerini terk etmemeleri ve toplu alanlardan kaçınmaları ve yönetim ve sağlık birimlerinin uyarılarına duyarlı olmaları en sık yapılan tavsiyeler arasında. Pazar gecesine kadar alınan kararlar ve yaşanan olaylardan bazıları ise şunlar:

>> Veneto ve Lombardiya bölgelerinde tüm spor faaliyetleri ilgili bakanlıklar tarafından bir sonraki karara kadar ertelendi.

>> Eğitim Bakanlığı tüm ülke içi ve dışı okul gezilerini erteledi.

>> Lombardiya bölgesel yönetimi, Milan ve Piacenza bölgelerinde bulunan askeri tesislerin birinin ya da tümünün hastalıkla ilgili kullanımı için hükümet ile görüşme içerisinde.

>> Milano yakınlarında bulunan Lodi şehrinde şehir merkezine giden yollar polis tarafından 24 saatlik gözetim altında.

>> Avusturya, İtalya’dan 300 yolcuyla gelen bir treni, ilgili kurumların iletişimi çerçevesinde durdurdu.

>> Birçok bölgede üniversite faaliyetleri geçici olarak askıya alındı.