İtalya Başbaşaknı Conte bölgesel yönetim kontrolünde olan bir hastanenin protokolleri yerine getirmediği söyledi; Lombardiya Başkanı, Conte'nin sözlerini yalanlayarak hükümetin virüsle mücadelede yetersiz kaldığını belirtti. Conte, Salvini'nin 'Mesaj göndermedi' açıklamasına verdiği yanıtta ise, "Koronavirüs spekülasyonundan uzak durmalı" ifadelerini kullandı

İtalya siyasetinde 'koronavirüs' tartışması

BARIŞ YÜKSEL / BOLOGNA

İtalya'da koronavirüs vakalarının hızla artması beraberinde birtakım politik sorumluluklar ve suçlamaları beraberinde getirdi.

Başbakan Conte’nin, bölgesel yönetim kontrolünde olan bir hastanenin protokolleri yerine getirmediği ifade etmesi sonrası, Lombardiya Başkanı bunun doğru olmadığı ve hükümetin hastalıkla mücadele etme konusunda yetersiz olduğunu iddia etti.

Salvini’nin Başbakan Conte’nin ona mesaj göndermediğini söylemesi üzerine Başbakan Conte’nin muhalefetin “Salvini (koronavirüs) spekülasyonlarından uzak durmalı” ifadeleri politikacılar arasında tansiyonu yükseltti.

Bu gece itibarıyla hükümet koronavirüs konusunda normal şartlarda bölgesel hükümetlerin kontrolü altında bulunan sağlık konusundaki hareket ve eylemlerini, ulusal koordinasyon amacıyla standart bir hale getireceğini ilan etti. Bununla kriz yönetiminin merkezileştirilmesi ve daha etkin hale getirilmesi arzulanıyor.

Lakin kriz sadece söylemsel olmaktan çok öte. Hükümetin eski ortağı Salvini’nin partisinin yönetimi altında bulunan Lombardiya ve Veneto bölgeleri koronavirüsten en çok etkilenen bölgeler durumunda. Veneto bölgesinde bulunan ünlü Venedik şehrinde rezervasyonların iptal oranının yüzde 50’leri geçtiği ve oluşan zararın en az 5 milyar avroya ulaştığı tahmin ediliyor ve bu durumun varolan belirsizlikler altında daha iyiye gitmeyeceği öngörülüyor.

Diğer önemli bir şehir olan Milano’da ise hayatın durma noktasına ulaşacak şekilde yavaşlaması, koronavirüsün olumsuz etkilerine ekonomik ve politik sıkıntıları da ekledi. Genel olarak İtalyan ekonomisinin durma noktasına gelmesinden korkulmasınının yanı sıra ülkenin gelirinin yüzde 12’sine tekabül eden yaklaşık 150 milyar avroluk turizm sektörünün acil eylem planı talebi var.

Öte yandan, Avrupa Birliği ülkesi üyeleri de içeren çok sayıda ülkenin İtalya’yla olan uçuşları durdurmaya varan kararlar alması, Başbakan Conte’yi “İtalya güvenli bir ülke, İtalyanlar ve diğer milletler hayatlarına devam edebilir. Diğer ülkelerden vatandaşlarımıza yönelik alınacak adil olmayan kısıtlama kararlarını kabul edemeyiz” açıklaması yapmaya itti. Meclis yarın koronavirüsle savaş konusunda bir yasayı görüşmek üzere toplanacak.