Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenmeleri engellenen Yemek Sepeti işçilerine hem yurtiçi hem de yurtdışından destek yağıyor. 150 ülkeden 20 milyon işçiyi temsil eden ITF, Yemek Sepeti’ne kınama mektubu gönderdi.

ITF: Yemek Sepeti işçilerinin yanındayız

EMEK SERVİSİ

Anayasal haklarını kullanıp DİSK Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için baskı ve engellemelerle karşılaşan Yemek Sepeti işçilerine destek her geçen gün büyüyor. İşkolu değişikliğiyle 2 bin üyeliği düşürülen Nakliyat-İş boykota hazırlanırken, hem yurtiçi hem de yurtdışından sendikalar işçilerin haklı mücadelesinin yanında olduklarını duyuruyor.

PATRONA KINAMA MEKTUBU

Nakliyat-İş’in de üyesi olduğu, 150 ülkeden 20 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), Yemeksepeti’nin patronu ve yetkililerine bir kınama mektubu gönderdi. Mektupta Yemeksepeti’ne, işçilerin örgütlenme özgürlüğünü garanti altına alan ILO sözleşmelerine, ulusal ve uluslararası yasalara uyma çağrısı yapıldı.

Mektupta şu ifadeler yer aldı: “Şirketinizin ulusal ve uluslararası yasalara uyum sağlaması için, işçilere ve işçilerin temsilcilerine yönelik bu sendika karşıtı faaliyetlere derhal son vermesi ve işçilerin bir sendikaya katılma yönündeki özgür iradelerine saygı göstermesi gerekmektedir. ITF ve ITF üyeleri durumu takip etmektedir. Sizi bu sorunu en kısa sürede çözmeye ve sendikayı dikkate almaya çağırıyoruz.”

GÖRÜLMEMİŞ BİR SENDİKA DÜŞMANLIĞI

İşçilerİ yurtiçindeki sendikalar da yalnız bırakmıyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ile Türk-İş’e bağlı Tekgıda-İş, Petrol-İş, DERİTEKS sendikaları, Hak-İş’e bağlı Liman-İş Sendikası ve bağımsız sendikalar Hava-Sen ile Bağımsız Maden-İş, ortak deklarasyon yayımlayarak Yemek Sepeti işçilerinin ve Nakliyat-İş’in yanında olduklarını duyurdu.

“Bu, örneği olmayan işçi ve sendika düşmanlığıdır” denen deklarasyonda şu ifadeler de kullanıldı: “Bu durum, Yemek Sepeti işçilerinin özgür iradeleri ile Nakliyat-İş’te örgütlenmesinin hile ve resmi evrakta sahtecilik yaparak engellenmesidir. Yemek Sepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığını protesto ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de Yemek Sepeti işçileri ve Nakliyat-İş ile her türlü dayanışma içerisinde olacağız.”

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB de önceki gün ortak açıklama yaparak işçilerin haklı mücadelesini desteklediklerini duyurmuştu.