İthal çöpe Türkiye’de teşvik, Almanya’da soruşturma

HABER MERKEZİ

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Almanya'dan Türkiye’ye ithal edilen çöpünün ‘yolculuğunu’ anlattı. Bakan, binlerce ton çöp gönderildiğini ancak şirketin atıkları teslim almadığını söyledi.

CHP’li Bakan, Almanya’dan Türkiye’ye binlerce ton çöp gönderildiğini ancak şirketin ithal ettiği atıkları teslim almadığını belirterek konuyu TBMM'ye taşıdı. Bakan, 2B Plast adlı şirketin, Almanya’dan ithal ettiği 400 konteyner atığı Türkiye’ye ulaşmasına rağmen almadığını, şirketin sertifikasının iptal edildiğini ve atıkların Almanya’ya geri gönderileceğinin konuşulduğunu aktardı. Almanya’nın en büyük plastik geri dönüşümü şirketlerinden birinin de bu olaydan etkilendiğini ve Almanya Çevre Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bazı bakanlıkların ve savcılığın da konuya dahil olduğunu dile getiren CHP'li Bakan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sorular yöneltti.

CHP'li Bakan, şirketin kurulma ve büyüme sürecini şu sözlerle aktardı: "2B Plast Geridönüşüm Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi Şubat 2018’de Kocaeli’nde kuruldu. Mart 2019’da Sakarya’ya taşındı, Haziran 2019’da Düzce’ye şube açıldı, Ağustos 2019’da şirketin sahibi değişti. Şirket, yerleşim yeri Almanya olan Erol Akarslan’a devredildi. Ekim 2019’da şirketin merkezi Düzce’ye taşındı. Temmuz 2020’de Kocaeli’ne ve Ağustos 2020’de tekrar Sakarya’ya şube açıldı. En son Aralık 2020’de merkez yeniden Sakarya’ya taşındı. Şahıs, Ağustos 2019’da 2B Plast şirketini devralmasıyla birlikte Almanya’da da bir Alman ortalıklı geridönüşüm şirketi kurdu."

Şirkete ülkede birçok destek verildiğini belirten CHP'li Bakan, "Yatırım teşviki kapsamında 2019 yılının başında, ‘komple yeni yatırım’ ve ‘bölgesel-öncelikli yatırım’ sınıfında değerlendirilen 2B Plast Geri Dönüşüm Sanayi İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi için, “KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, vergi indirimi yüzde 80, YKO yüzde 40, sigorta primi işveren hissesi 7 yıl” şeklinde destek öngörüldü" dedi.

DÜNYANIN ÇÖPÜ BİZDE

CHP’li Bakan, Ticaret ve Çevre Bakanı’na “Karışık plastik atık ithalatının tamamen yasaklanması, plastik atık ithalatı kotasının düşürülmesi gibi alınan bazı tedbirlere rağmen, Avrupa’nın en büyük plastik çöplüğü olmaya devam etmemizi nasıl açıklıyorsunuz?” diye sordu. Şirket hakkındaki tüm iddiaların açıklanmasını talep eden CHP’li Bakan, “Kendi ülkemizde çöp dağlarını dönüştüremezken dünyanın çöpünü ülkemize topluyoruz bir de üstüne dolandırılıyoruz. Plastik atık ithalatı hiçbir aşamada yeterince denetlenmiyor” ifadelerini kullandı.

KAÇ DENETİM YAPILDI?

CHP’Li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na, 2B Plast şirketine ait tesislere yönelik hangi tarihlerde kaç tane denetim yapıldığını, bu büyük skandalın sorumlularının kimler olduğunu ve uygulanan yaptırımları sordu. Haber Merkezi