TÜİK, dış ticaret verilerini açıkladı. Dış ticaret açığı ithalattaki azalma yüzünden düşüyor. İthalat yapamayan ekonomide üretim azalıyor

İthalat yapılamıyor üretim ise azalıyor

Türkiye İstatistik Kurumu dış ticaret verilerine göre; ihracat 2018 yılı Ekim ayında, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde13 artarak 15 milyar 719 milyon dolar, ithalat yüzde 23,8 azalarak 16 milyar 176 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 93,8 azalarak 456 milyon dolara geriledi. ihracat ve ithalat ülke gruplarına göre sıralandığında ise en çok ihracat yapılan ülkelerde Almanya ilk sıradaki yerini korurken, en çok ithalat yapılan ülke olan Rusya oldu.

Ayrıca Türkiye'nin teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri ise düşük teknolojili ürünleri üretip, yüksek teknolojili ürünleri ithal ettiğini gösteriyor. İşte Türkiye'nin dış ticaretine ilişkin dikkat çeken veriler;

>> Toplam ihracat içinde yüksek teknolojili ürün ihracatı oranı yüzde 3,5 iken, düşük teknolojili ürün ihracatı oranı ise yüzde 32,1 oldu.
>>İthalatın ise yüzde 56,1'ini orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünler oluşturdu.
>> İthalat yüzde 23,8 azaldı, ancak 1 yıl içinde canlı hayvan ithalatı yüzde 69,6 arttı.
>> En çok ihracat yapılan ülke Almanya olurken, Almanya'yı İngiltere, İtalya ve Irak takip etti.
>> En çok ithalat yapılan ülke Rusya olurken, bu ülkeyi Almanya ve Çin takip etti.
>> Demir-çelik ihracatı yıllık yüzde 40 artış ile en çok artış görülen ürün oldu.
>> Kıymetli taşlar haricinde ithalatta yıllık yüzde 16,7'lık azalma ile en büyük düşüş elektrikli makina ve cihazlarda görüldü.

Verilerin açıklanmasının ardından iktisatçı Mustafa Sönmez Twitter hesabından görüş bildirdi. Sönmez ithalatın düşmesinin anlamının ekonomide daralma olduğunu ifade ettikten sonra "dövizin görece düşmesi de bundan, ithalat yok ki döviz yükselsin, ama dövizdeki düşüş yavaşladı, çünkü dış borç ödemeleri var" yorumunda bulundu.

Daha ne kadar alacaktınız?

İthalat döviz kurunun değer kazanmasıyla sert düşüş yaşarken, buna rağmen canlı hayvan ithalatındaki yüzde 69,6 artış dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Et konusu çok konuşuluyor ama bugün itibarıyla bir hesap yaptık, 6 ay, 1 sene daha Türkiye’nin ithalata ihtiyacı yok gibi gözüküyor.” dedi.