AKP’nin Büyükçekmece’ye dair başvurunun sonuçlanması ardından yapmayı planladığı olağanüstü itiraz hakkında görüş bildiren Anayasa hukuk profesörleri, sürenin 8 Nisan itibariyle sona erdiğini söyledi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz 9 Nisan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “İstanbul Büyükçekmece İlçemiz için olağan itirazımızı daha önce yapmıştık. Bugün de olağanüstü itiraz yoluna gittik. İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinin […]

İtiraz süresi geçti

AKP’nin Büyükçekmece’ye dair başvurunun sonuçlanması ardından yapmayı planladığı olağanüstü itiraz hakkında görüş bildiren Anayasa hukuk profesörleri, sürenin 8 Nisan itibariyle sona erdiğini söyledi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz 9 Nisan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “İstanbul Büyükçekmece İlçemiz için olağan itirazımızı daha önce yapmıştık. Bugün de olağanüstü itiraz yoluna gittik. İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinin yenilenmesi için olağanüstü itiraz hakkımızı daha sonra kullanacağız inşallah” demişti.

HUKUKÇULAR BİRLEŞTİ

Ancak Anayasa hukuku profesörleri Süheyl Batum ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’na göre başvurunun yapılması gereken süre aşıldı.

Prof. Dr. Kaboğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İtiraz süresi geçti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptale ilişkin açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. Çünkü, 298 sayılı Kanun Madde 130’a göre, YSK’ye 7 günlük olağanüstü başvuru süresi 8 Nisan pazartesi akşamı sona erdi” dedi.

Prof. Dr. Süheyl Batum da aynı görüşü paylaşıyor. Batum da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, olağanüstü itiraz süresinin, il seçim birleştirme tutanağıyla başladığını kaydetti. 1 Nisan’da düzenlenen il seçim birleştirme tutanağı nedeniyle olağanüstü itiraz başvuru süresi 8 Nisan günü sona ermiş oldu.

Batum, bu duruma örnek olarak ise YSK’nin daha önce verdiği ve içtihat olan kararını gösterdi. 1999/1531 sayılı karara göre, 1999 yılında yapılan bir olağanüstü başvuru, il seçim birleştirme tutanağının oluşturulmasından sonraki 7 gün içinde yapılmadığı için reddedilmiş.

Batum, bu karara da dikkat çekerek, “O halde bugün için, geçerli olan il birleştirme tutanağının tarihi belli; 1 Nisan. Ve tüm süreleri (olağan, olağanüstü) bu tarih başlatıyor. Dolayısıyla ne olursa olsun, olağan süreleri kaçırdıysanız, olağanüstü itiraz yolu var. Ve süresi, 8 Nisan saat 17’de kesinlikle bitti” ifadelerini kullandı.

***

YSK Büyükçekmece kararını erteledi!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP’nin ‘organize usulsüzlük’ iddiasıyla Büyükçekmece’deki seçimin yenilenmesi talebinin görüşmesini erteledi. YSK’nin karar için İstanbul’daki sayımın bitmesini ve birleştirme tutanaklarının düzenlenmesini bekleyeceği ifade edildi.

Öte yandan sadece Maltepe’de devam eden sayımı yapan kurulun sayısı dün önce 2’den 12 çıkarıldı, daha sonra tekrar 2’ye düşürüldü. AKP ve MHP süreci uzatmaya çalışırken gelişmeler nedeniyle sayımın ne zaman biteceği tahmin edilemiyor.

YSK’nin kararına sert tepki gösteren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “İktidar, sandıkta kaybettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini masada çalabilmek için bir kumpas planını uygulamaktadır.

Bu erteleme kararı, söz konusu kumpas dosyasının tamamlaması için iktidara zaman kazandırmayı amaçlamaktadır. Alınan bu erteleme kararıyla, ülkemiz demokrasisine ve hukuk devletine verilen hasar giderek büyümektedir” dedi.