İtirazlar görmezden geliniyor

KARDELEN TATAR

Mersin’in Tarsus ilçesinde kurulmak istenen biyokütle enerji santralı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi. Kararı eleştiren Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM) üyeleri santralın insan sağlığına ve çevreye vereceği zararı belirterek projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

MERÇED Başkan Yardımcısı Semra Kabasakal, “Bugün dünya, büyük felaketlerin yaşandığı küresel ısınma ve iklim değişikliği tehdidi ve Covid-19 virüsü salgını ile karşı karşıya iken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fırsatçılık yaparak Tarsus’ta yapımı planlanan Tarsus Biyokütle Enerji Santrali projesinin ÇED raporunu onaylamıştır” dedi.

TARSUS BELEDİYESİ OLUMSUZ GÖRÜŞ BELİRTTİ

Tarsus Yeşil Mahalle’de santral kurmak isteyen Biçer Enerji Elektrik İnşaat Üretim A.Ş.’nin yeterli bilimsel ve teknik çalışmalar yapmadan, tamamen ulaşım kolaylığı ve arazinin kolay elde edilebilirliğini göz önüne aldığını ifade eden Semra Kabasakal, “Santralin yapımı planlanan alanı olan Yeşil Mahallesi 1/1000 ölçekli onaylı imar planında Tarsus Belediyesi’ne ait belediye hizmet alanına isabet etmektedir. Proje mevcut imar planı ile ruhsatlandırılamayacağı açıkça ortada olduğundan söz konusu taşınmaz üzerine böyle bir tesisin yapılması mümkün olmadığı halde, Tarsus Belediyesi’nin ve Tarsus halkının tüm itirazlarına rağmen yapılmak istenmektedir” ifadelerini kullandı.

HEM ÇEVREYE HEM İNSANA ZARARLI

Proje bölgesine komşu parsellerde zeytincilik ve meyvecilikle başta olmak üzere tarım yapıldığını kaydeden Kabasakal, biyokütle enerji santrallerinde atıkların yakılmasıyla azot oksitler, kükürt dioksit ve partikül maddeler, dioksinler, formaldehit, benzen, kadmiyum, arsenik, krom ve kurşun oluştuğuna dikkat çekti. Bu gazların hava, su ve toprak kirliliğine neden olduğunu savunan Kabasakal insanlarda solunum, kalp hastalıkları, kanser, doğum kusurları ve diğer sağlık sorunlarının oluşabileceğini savundu.