Tarihinin en yoğun katılımlı seçimine sahne olan İTO’da AKP destekli Şekib Avdagiç’in listesi, 273 kişilik Meslek Komitesi’ne 195 üye ile girdi.

İTO’da Meslek Komitesi seçimlerini AKP destekli Avdagiç listesi kazandı
Fotoğraf: DHA

İstanbul Ticaret Odası’nın dün yapılan Meslek Komitesi seçimlerini AKP destekli Şekib Avdagiç listesi kazandı. Avdagiç, 273 kişilik meclise 195 üye ile girdi. İlk turda seçilen üyeler 15 Kasım'da İTO başkanını seçecek.

İstanbullu şirketler, Türkiye'nin en büyük odası olan İTO'da kendilerini 4 yıl boyunca temsil edecek meslek komitesi ve meclis üyelerini seçmek için dün saat 08.00'den itibaren Yeşilköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) sandık başına gitti.

Geçmiş yıllarda ortalama 30 bin kişinin katıldığı seçimlerde bu yıl 50 binin üzerinde katılım sağlandı. Sandıklar, 17.00’de kapandı.

Mevcut İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Elhamdülillah. 195 meclis üyesiyle açık ara kazandık. Hayırlı olsun, hayırlar getirsin inşallah" ifadelerini kullandı.

DİĞER ADAYLAR SANDIKTAN ÇIKAMADI

Diğer başkan adayları Murat Kalsın ve Ferhan Ademhan ise sandıklarından çıkamayarak başkanlık yarışına erken veda ettiler. İTO’da Değişim Grubu’nun muhtemel başkan adayları arasında adı geçen Atilla Bingöl ve Saadettin Saran ise komitelerini kazanarak meclise girdiler.

Şekib Avdagiç, yaptığı açıklamada, İTO tarihinin en yüksek katılımlı seçimini yaşadıklarını belirterek, "195 meclis üyesi ile açık ara kazandık. İstanbul Ticaret Odası üyeleri, bu seçimle birlikte bir kez daha İTO’nun akl-ı selimin kalesi olduğunu ortaya koydu. Biz şimdi, yeni ve beyaz bir sayfa daha açıyoruz. İnanıyorum ki, yeni meclisle İstanbul’a ve Türkiye’ye hizmet yolunda çok önemli şeyler yapacağız." dedi.

Avdagiç, "İTO Başkanı olarak, bu seçimin beni çok sevindiren tarafı, İstanbullu tüccarın, hiçbir gündelik ve popülist yaklaşıma prim vermemiş olmasıdır. Dünyada yaşanan pandemi ve savaş gibi krizler karşısında, İstanbul iş dünyası kenetlenmeyi ve dayanışmayı tercih etmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

ito-da-meslek-komitesi-secimlerini-akp-destekli-avdagic-listesi-kazandi-1085998-1.

ŞEKİP AĞDAVİÇ KİMDİR?

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Avdagiç, MÜSİAD’ın 1990 yılında kuruculuğunu yapan heyette görev almış 2000 yılına kadar Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Avdagiç, İTO seçimleri kapsamında Pendik Sanayici ve İş Adamları Derneği (PESİAD) dernek binasında 15 Ekim'de düzenlenen 'İTO Özel Paneli'nde, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklediğini "Burada hiç filtreli konuşmayacağım. Şu andaki siyasi büyüğümüz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır, biz onun politikalarını desteklemekle ilgili kendimizde sorumluluk hissediyoruz. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da seçilirsek bu konudaki duruşumuz da böyle olacaktır" sözleriyle ifade etmişti.

Mütevelli Heyeti Üyesi olduğu İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Şekib Avdagiç’in özgeçmişi şöyle aktarılıyor.

1959 yılında Zenica’da (Bosna-Hersek) doğdu. Almanya-Köln’de başladığı ilk öğretimini ve orta eğitimini İstanbul’da tamamlayarak, 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Makina Mühendisi olarak mezun oldu. 1988’de İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletmecilik İhtisas Programını derece ile bitirdi.

Otomotiv Sanayinde faaliyet gösteren bir şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdüren Şekib Avdagiç, MÜSİAD’ın 1990 yılında kuruculuğunu yapan heyette görev alarak 2000 yılına kadar Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

1995 yılında İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi, 2005-2009 arası Yönetim Kurulu Üyesi, 2009-2013 arası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, 2013-2018 arası Meclis Başkanlığı görevlerinde bulundu. Nisan 2018’den itibaren İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

2009 – 2011 yılları arasında 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı olarak görev aldı.

2013 – 2019 yılları arasında Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Şekib Avdagiç, İTO Bilgiyi Ticarileştirme ve Araştırma Vakfı, İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı ve TUGEV (Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı, ICVB (İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu) İcra Kurulu Başkanı, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Vekili, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), İSTKA (İstanbul Kalkınma Ajansı),

TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, İstanbul Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Mütevelli Heyet Üyelikleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi, YÖK – Üniversite Sanayi Işbirliği (ÜSİ) Komisyonu Üyesi olarak görevlerini sürdürmektedir.