İstanbul’da Covid-19 vakaları hızla tırmanışa geçerken İTO, megakentteki tehlikeyi gözler önüne serdi. İTO tarafından yapılan açıklamada her üç hastadan birinin İstanbul’da olduğuna dikkat çekilerek, “Gerçek sayılar açıklananın çok daha üstünde. Etkili önlemler alınmazsa facia olur” dendi

İTO'dan facia uyarısı: Her üç hastadan biri İstanbul'da

YAREN ÇOLAK

Koronavirüs vaka sayısının hızla tırmanışa geçtiği İstanbul'da tehlike çanları çalıyor. Önceki gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “İstanbul'daki vaka sayısı Türkiye toplamının yüzde 40'ına ulaştı. 28 ilçede vaka artış oranı yüzde 50'nin üzerinde” açıklaması, salgın yönetiminde alınan önlemlerin yetersizliğini bir kez daha ortaya koydu.

İstanbul Tabip Odası (İTO), bir basın toplantısı düzenleyerek ‘ekim ayı İstanbul vaka raporu’nu açıkladı.

Ülkedeki toplam vaka sayısının yüzde 40’ının İstanbul’da olduğuna dikkat çekilen raporda, “16 Ekim itibariyle ülkedeki 348 bin 493 COVID-19 hastasının 135 bin 268’i İstanbul’da” dendi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, üç hastadan birinin İstanbul’da olduğunu vurguladı: “Çember çok daraldı. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerde evde tedavi edilen vakalar yer almamakta. Yansıtılan vakaların çok üstündeki rakamlarla karşı karşıyayız.”

Toplantıda, megakentte, hızlı artışa karşı etkili, yerinde önlemler alınmazsa bir faciayla karşı karşıya kalınacağı uyarısı yapıldı.

BİRİNCİ DALGANIN İKİNCİ PİK DÖNEMİ

İTO yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç ise süreç yönetimi ile ilgili şunları söyledi: “Pandemi tsunamisi hastanelerde değil, toplumda, toplumla birlikte karşılanmalı. Mevsimsel grip dönemine yüksek bir hasta yüküyle girmiş bulunuyoruz. Yaşamın hızla normalleşmesiyle ekim ayında birinci dalganın ikinci pik dönemine girdik.”
Öte yandan raporda pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı tükenmişliğe, sorunlara da dikkat çekildi. Kılıç, yetkililere çağrıda bulunarak alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

* Özel hastaneler için SGK COVID-19 paketi tekrar hayata geçirilmeli, tanı ve tedavi giderlerinin geri ödemesi sağlanmalı.
* Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonu arttırmak için ek ödeme adaletsizliği giderilmeli, performansa bağlı ödeme şekillerinden vazgeçilerek maaşlar insanca yaşamı sağlayacak düzeye getirilmeli.
* Sağlık çalışanları için güvenli çalışma koşulları sağlanmalı, düzenli test yapılmalı, grip aşısı yapılmalı ve COVİD-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmeli.

VALİ GEREĞİNİ YAPMALI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, salgının kentte giderek yayılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “İstanbullu hasta hasta işe gidiyor. Çünkü Covid'den korkuyor ama işten atılmaktan daha çok korkuyor. Bu noktada bir sorun var” dedi. Yerlikaya'nın bu sözleri, salgın günlerinde emekçilerin baskı altında olduğunun ve iktidarın etkili önlem almadığının itirafı oldu. İTO, Yerlikaya’ya gerekli önlemleri alma konusunda çağrıda bulundu: “Önemli olan tespit yapmak değil; gereğini yapmaktır. Bu soruna çözüm getirecek olan iktidardır. Tespit yerinde ve hızla da tespitin gereği yapılmalı.”